Националната агенция за приходите стартира кампания за уведомяване на клиенти

...
Националната агенция за приходите стартира кампания за уведомяване на клиенти
Коментари Харесай

НАП изпраща електронни писма до длъжници, във Варна са над 17 400 | Агенцията приканва лицата да уредят своите задължения към държавата

Националната организация за приходите започва акция за известяван на клиенти със отговорности към Национална агенция за приходите – физически и юридически лица, включени в Списък на длъжниците с неуредени обществени отговорности, като ги приканва да се свържат с обществените реализатори на Агенцията.

Към момента, в извадка с териториална подготвеност Търговско дружество на Национална агенция за приходите Варна, са включени 17 437 задължени лица. В хода на акцията до селектирани групи лица поетапно ще бъдат изпращани персонализирани електронни известия. Съобщенията не съдържат дейни линкове/връзки и не приканват получателите да ги следват, или да дават информация.

Напомняме, че Национална агенция за приходите в никакъв случай не изпраща известия, в които е належащо клиентите да разкриват банкова информация или персонални данни.
Преди да извърши заплащане, е целесъобразно всеки дебитор да ревизира настоящия размер на задължението с начислените лихви с персоналния си идентификационен код (ПИК) или с дипломиран електронен автограф (КЕП) в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. Подробна информация за аргументите за включване и изискванията за изключване от листата с длъжниците, може да бъде открита в уеб страницата на приходната организация: -leva

След използването на този прийом през минали интервали, от приходната организация регистрират общо усъвършенстване на събираемостта. Успоредно с това, териториалните шефове на Национална агенция за приходите организират самостоятелни срещи с най-големите длъжници, като в израз на партньорския метод на Агенцията се разискват опциите за заплащане в къси периоди, в това число посредством издаване на позволения за неотложни заплащания, тъй че да не пострада техният бизнес и в това време в хазната да бъдат импортирани отговорности им.

От организацията молят към жителите да ревизират постоянно своите имейли и да дават отговор на позвънявания по телефона от прикрит или незнаен номер, защото телефонната централа на локалния офиса в морската столица не се пресъздава при позвъняване.

Подробна информация за методите за заплащане на отговорности, събирани от Национална агенция за приходите, е оповестена в уеб страницата на Агенцията в рубриката „ Плащане и възобновяване “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР