Националната агенция за приходите се размина с плащането на глобата

...
Националната агенция за приходите се размина с плащането на глобата
Коментари Харесай

Приходната агенция ще се размине с плащането на глобата за теча на лични данни

Националната организация за приходите се размина с заплащането на санкцията в размер на 5,1 млн. лева, наложена й от Комисията за отбрана на персоналните данни след големия теч на персонални данни от средата на 2019 година С решение на Административен съд София – град като втора инстанция е почетено възражението на приходната организация за изтекла безспорна погасителна отминалост, като делото е прекъснато без опция за касационно обжалване.

Глобата беше наложена с наказателно разпореждане на Комисията за отбрана на персоналните данни през август 2019 година, само че Национална агенция за приходите я апелира пред Софийския областен съд, който удостовери санкцията, само че с голямо забавяне – едвам в края на предходната година. Национална агенция за приходите, несъмнено, апелира още веднъж, като софийският административен съд насрочи бързо делото, само че съгласно приходната организация безспорната отминалост за правосъдно гонене е изтекла и то би трябвало да бъде прекъснато.

От Национална агенция за приходите се базират на тълкувателното разпореждане на Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд и на Втора гилдия на Върховния административен съд, с което е признато, че по въпроса за отминалостта Закона за административните нарушавания и санкции препраща към уредбата за погасяване на наказателното гонене в Наказателния кодекс. А точно, че без значение от прекъсването или спирането на отминалостта наказателното гонене се изключва, в случай че е изминал период, който надвишава с една втора този по член 80 Наказателен кодекс, а имено три години.

Така с приключването на четири години и половина безспорната погасителна отминалост е настъпила още на 15 януари, като без значение от първоинстанционното решение за потвърждаване на санкцията огромната “заслуга ” за погасяване на преследването е точно на районния съд, пред който делото продължи повече от четири години. Включително и поради ограниченията по време на коронавирус епидемията, обосновали отсрочване на няколко съвещания по делото. Иначе с решението на СРС наложената от КЗЛД глоба беше напълно доказана, като по учредения, по този начин и по мярка.

„ Съдът намира, че обжалваното решение, с което е доказано процесното наказателно разпореждане, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде анулирано. Вместо него, би трябвало да бъде постановено друго, с което се анулира наказателното разпореждане и приключи административнонаказателното произвеждане. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг “, оповестиха от АССГ без още решението да е оповестено.

Тезата на КЗЛД, че отминалостта изтича не на 15 януари, а на 15 юли тази година, очевидно не е призната от въззивната инстанция, защото се основава на 5-годишна погасителна отминалост, използвана единствено при положение на влезнало в действие наказателно разпореждане. Това изискване в тази ситуация не е обаче налице, защото актът на КЗЛД не съумя да влезе в действие заради обжалването му отстрана на приходната организация.

За огромното приключване на данни в Национална агенция за приходите се разбра в средата на юли 2019 година с изпратени до медии имейли от „ неизвестен съветски хакер “. За офанзивата бяха повдигнати обвинявания в тероризъм и формиране и управление на незаконна група с користна цел притежателят на „ Тад груп “ Иван Тодоров, служителят Кристиян Бойков и комерсиалният шеф Георги Янков, апетитен за подстрекател дружно с Тодоров. Наказателното дело още не е почнало всъщност, откакто беше импортирано в Софийски градски съд преди повече от година и два пъти върнато на прокуратурата за премахване на нарушавания.

Както може да се допуска, вероятността за осъществяване на лична отговорност по това дело е илюзорна. За засегнатите от пробива жители с изтекли персонални данни остава опцията да съдят страната за породените им вреди, които би трябвало да потвърждават поотделно. Иронията е, че даже при наказване на Национална агенция за приходите да заплати 5-те милиона, тя ще ги вземе от своя бюджет, с цел да ги внесе в централния, след което финансовото министерство ще ги върне на приходната организация още веднъж през бюджета. Би останало обаче чувство за правдивост, а не за отбягване на отговорност по правосъден ред.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР