Национална мрежа за децата е инициирала предявяването на колективен иск

...
Национална мрежа за децата е инициирала предявяването на колективен иск
Коментари Харесай

Подаден е иск срещу България за липсата на места в детските градини

Национална мрежа за децата е инициирала предявяването на групов иск против България пред Европейския комитет за обществени права поради нарушавания на ревизираната Европейска обществена харта.

Основните проблеми, изведени в жалбата на Национална мрежа за децата и Eurochild, която е подадена посредством интернационалната коалиция, са: България ратифицира Европейската обществена харта през 2000 година, като в това число одобри системата на групови искове по хартата. В жалбата на Национална мрежа за децата се цитират нарушавания на следните разпореждания от Европейската обществена харта: В жалбата се упорства, че липсва цялостна правна уредба и държавна визия за образованието и грижите в ранна детска възраст, както и че казусът се задълбочава заради неприетата към този момент 4 години Национална тактика за детето, която следва да дефинира единни стандарти и ограничения за ранно детско обучение и развиване в помощ на родителите и децата на България.

 Новите правила за банкет в детска градина в София са в действие, пазенето на място отпада Новите правила за банкет в детска градина в София са в действие, пазенето на място отпада

От Националната мрежа за децата аргументират подхванатата последна мярка с отхвърли от страна на българските държавни институции и партиите да слагат проблемите на децата и фамилиите като техен всекидневен фокус.

" Все по-често децата се употребяват като агитация в изборите, а в последна сметка продължаваме да имаме медицински модел на грижа, който датира от преди повече от 60 години и който не дава отговор на актуалните стандарти за ранно обучение и грижа. България е единствената страна в Европейски Съюз, където за децата от 0 до 3 година се грижат медицински сестри, чиято междинна възраст е над 70 години, и нямаме експерти по ранно детско развиване. Четвърта година сме без народен стратегически документ за децата, което е в нарушаване на вътрешното ни законодателство ", акцентира изпълнителният шеф на Националната мрежа за децата Георги Богданов.

 Зам.-кмет на София обилно харчи за дигитализацията на приема в детските градини Зам.-кмет на София обилно харчи за дигитализацията на приема в детските градини

Според мрежата равнището на обсег на децата от 3-годишна възраст до постъпването им в началното учебно заведение (7 години) е много по-ниско от междинното за Европейски Съюз - през 2019 година 79.9% от децата на възраст сред 3 и 7 години са посещавали детски градини (при 92.8% за ЕС). Това е и надалеч от стратегическата цел на България до 2030 година обсегът да доближи 95%.

На територията на Столична община живеят 21% или всяко пето дете в България на възраст от 1 до 4 години. Според статистическите данни, в София са налични 98 места за 100 деца. Практически през последните години към 10 000 деца остават отвън системата за банкет в яслите, детските градини и наложителната предучилищна подготовка.

" Въпреки че са подхванати частични ограничения като заплащането на таксите в детските градини и обезщетения за неприетите деца, те не съставляват повсеместен метод, който да позволи напълно казуса с местата, и още по-малко, с качеството на предоставяните услуги за образование и грижа в ранна детска възраст. С особена мощ това важи за огромните общини, в които казусът с местата неведнъж съумява да измести диалога от въпросите на качеството ", акцентират от Националната мрежа за децата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР