Националистите отново се опитват да докажат тезата си, че мултиетническата

...
Националистите отново се опитват да докажат тезата си, че мултиетническата
Коментари Харесай

Президент предупреди за голяма опасност за Балканите

Националистите още веднъж се пробват да потвърдят тезата си, че мултиетническата народна власт на Балканите не е допустима и затова Западните Балкани би трябвало да бъдат пренаредени, границите да бъдат изменени и вместо съществуващите да се основат три разширени, етнически и религиозно еднородни страни. Това съобщи президентът на Черна гора Мило Джуканович, представен от БГНЕС.

„ Вярвам, че няма да има задоволително глупави и безотговорни хора, които 30 години по-късно ще се вслушат в възобновения апел на националистите да влезем в тази случка ", сподели президентът.

-->

Според него, в района се води остра политика на борба сред две гледни точки за бъдещето на Западните Балкани.

" Едната, която аз пазя, е, че всички страни от Западните Балкани са част от актуалната цивилизация и би трябвало да имат своето място в Европейски Съюз и НАТО. Срещу това имаме гледната точка на тези, които упорстват да се резервира статуквото, а точно страните от Западните Балкани да останат отвън придвижването на актуалната европейска цивилизация. Да бъдат платформа, с която ще злоупотребяват всички, които посредством Западните Балкани желаят да работят антиевропейски. И през днешния ден сме очевидци на това “, сподели Джуканович.

Според него, Русия се пробва да въздейства върху Западните Балкани чрез своите медийни, финансови, енергийни и религиозни дейности като по този метод работи против европейската система от полезности и единение.

Коментирайки връзките с президента на Сърбия Александър Вучич, Джуканович сподели, че двамата се разминават по въпроса за външната политика и политиката на сигурност. Той счита, че през днешния ден не е допустимо да бъдеш на страната и на агресорите, и на жертвите.

„ Посредством вашето морално и политическо отношение би трябвало да покажете, че почитате правото на всеки жител на Европа и на страната да взема решение свободно бъдещето си. Това е фундаменталната разлика сред господин Вучич и мен и, допускам, сред него и други водачи в района, които споделят моите полезности ", сподели още черногорският президент.

" Тук не става дума за никаква ненавист или каквито и да е връзки. В един добър интервал от политическия живот на Вучич аз общувах интензивно с него. Сега сме радикално разнообразни, тъй като, за жалост, геополитическите разтърсвания послужиха още веднъж за ентусиазъм на националистите в района ", добави Мило Джуканович.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР