Националистическата партия Шин Фейн, която се обявява за излизане от

...
Националистическата партия Шин Фейн, която се обявява за излизане от
Коментари Харесай

Националистите спечелиха изборите в Северна Ирландия

Националистическата партия " Шин Фейн ", която се афишира за излизане от Обединеното кралство и обединяване с Република Ирландия, за пръв път в историята победи на районните избори, състояли се в четвъртък в английската провинция Северна Ирландия, съобщи АП.

След като нощес бяха преброени съвсем всички гласове, партията печели 27 мандата в 90-местния районен парламент. Демократичната юнионистка партия, която от две десетилетия господства в северноирландското законодателно заседание, взема 24 мандата. Центристката партия " Алианс " - която не се разпознава нито като националистическа, нито като юнионистка - също е постигнала огромен избирателен триумф, печелейки 17 депутатски мандата.

Победата на " Шин Фейн " значи, че тя ще излъчи първия министър националист в Белфаст, което се случва за пръв път от конституирането през 1921 година на Северна Ирландия като провинция в Обединеното кралство с протестантско болшинство.

Тази победа е преломен миг за партията, която се явява политическо крило на Ирландската републиканска войска (ИРА) - паравоенна формация десетилетия наред сражавала се с бомби и огнестрелни оръжия с въоръжените протестанти лоялисти, както и с английската войска и полиция. " Днес се възвествява нова епоха ", съобщи Мишел о`Нийл, заместник-председател на " Шин Фейн " малко след оповестяването на окончателните резултати от вота. Тя акцентира, че в този момент е значимо разграничените политици да се съберат идната седмица и да основават провинциална изпълнителна власт.

Ако до шест месеца не бъде формирано държавно управление на Северна Ирландия, ще би трябвало да бъдат планувани нови избори, а това ще докара до спомагателна неустановеност в английската провинция, уточни АП.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР