Национален план за възстановяване ЕвропариКабинетът започна с доста сериозни промени“

...
Национален план за възстановяване ЕвропариКабинетът започна с доста сериозни промени“
Коментари Харесай

Василев представи почти нов План за възстановяване

Национален проект за възобновяване ЕвропариКабинетът стартира с „ много съществени промени “ по Плана за възстановяванеЕнергетика„ Чиста българска сила “ ще размени газа в Плана за възобновяване
Големи промени в бранш „ Транспорт “ и „ Енергетика “ са заложени в Плана за възобновяване и резистентност на кабинета, образуван към „ Продължаваме промяната “. Новостите бяха разисквани на обществено съвещание, водено от вицепремиера по европейските въпроси и финансов министър Асен Василев. Той уточни, че измененията по отношение на разновидността на служебния вицепремиер Атанас Пеканов към този момент са подадени като оферти към Европейската комисия.

Получили сме неофициална противоположна връзка и изчакваме финалната противоположна връзка. Идеята е като получим цялата противоположна връзка, да седнем и да преценим това ли са плановете, които България желае да включи в своя ПВУ “, разяснява Асен Василев.

Прави усещане, че доста са увеличени средствата в региона на енергетиката, а за сметка на това са понижени парите в обществената сфера. По време на полемиката във финансовото министерство Василев на няколко пъти акцентира, че в новата версия на Плана са застъпени единствено планове, които сигурно могат да бъдат приключени до юни 2026 година, защото в противоположен случай ще би трябвало да се връщат средства.


Нинова работи за себе си?
Поправките в Плана са били разисквани нощес на съдружен съвет. Вероятно там е решено, че министърът на стопанската система и промишлеността ще организира настрана разискване на някои част на Плана. От Министерството на финансите излязоха с позиция, че на съдружния съвет Василев е предложил да се проведат обособени срещи в виновните министерства, „ с цел да се уточняват част от дейностите по плановете, включени в Плана “.

Но с изключение на Василев, който не е събрал доста представители на бизнеса и синдикатите, само Корнелия Нинова организира свое разискване и то единствено с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). по време на срещата тя е дала обещание великодушна икономическа поддръжка за бизнеса и повече грантове, за сметка на заемите.

Нашата обща позиция е да настояваме да се усилят в % и като средства парите, които да се отпускат на българската стопанска система и промишленост като директна помощ и да се понижат тези, които са планувани като финансови принадлежности “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

Целта е предприятията да влагат средствата в рационализация, която да подкрепи възобновяване им след пандемията. От АИКБ показаха, че към този момент трета година не са получавали директно поддръжка за нововъведения и вложения.

„ Предприятията не могат да поемат повече заеми, защото са свръхзадлъжнели, а в това време поради рецесиите лимитират размера си на работа и нямат напредък “, сподели Нинова.

От друга страна, българските компании вследствие на насложилите се рецесии – ковид, в енергетиката, тяхната ликвидност и платежоспособност е в допълнение влошена “, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Нинова уточни, че сделките, реализирани през днешния ден, ще бъдат разисквани и с съдружните сътрудници. По време на полемиката в МФ Асен Василев не разяснява икономическите ограничения, само че от думите на Нинова излиза наяве, че той не знае за обещанията ѝ.
Орязани пари за софийското метро
Колегите в превоза по-активно преработиха частта в превоза “, откри срещата Василев.

Сега се залагат много повече за закупуване на електрически влакове. Създадени са два нови плана за задачата, като единият е ориентиран за крайградските региони, а различен – за дълги посоки. Идеята е да се закупят 42 електрически влака с оптималната скорост от 160 км/ч за крайградските региони. От тях 7 ще бъдат двуетажни, а останалите 35 – едноетажни. Те ще бъдат предопределени за регионите към огромните градове, като София и Пловдив. Двуетажните мотриси ще се употребяват по най-натоварените посоки, като София – Перник и София – Своге.

Изчислили сме, че на 1 седалка най-евтино би било да бъде двуетажен трен, защото потенциалът би трябвало да бъде огромен “, разясниха съветниците на транспортното министерство по адрес на въпросните посоки.

За главните посоки в страната се планува да се закупят 20 електрически push-pull влака с оптималната скорост от към 200 км/ч. Те са предопределени за дълги посоки, като София – Бургас, София – Варна и други 12 посоки.

И по двата плана страната ще има ангажимент да обезпечава поддръжка в идващите 15 години.

Сред главните промени е и орязването с към две трети на европарите за метрото в столицата. Предвижда се с Плана да бъде финансиран единствено единия план – за разширение на градската железница, който е в по-напреднала подготвеност. Става дума за правата с 3 нови метростанции от „ Хаджи Димитър “ до „ Левски Г “, чието строителство евентуално ще стартира през пролетта. В Плана са планувани 217.5 млн. лева за въпросната права, както бе и в предходния вид на документа. Разширяването на метрото до ж.к. „ Слатина “ обаче няма да бъде финансирано по Плана, като финансовият министър даде поръчка, че парите ще дойдат от държавния бюджет.

Имахме среща със Столична община. Те имат потребност от по 30 млн. лева годишно в границите на 4 години, тъй че ще осигурим тези средства от републиканския бюджет “, съобщи Василев.

Новата власт възнамерява и построяването на интермодален терминал в Русе. Припомняме, че в Плана, направен от ГЕРБ и Томислав Дончев, бе планувано подобен да има в Горна Оряховица, а след това Пеканов напълно отстрани плана с аргумента, че има потребност от разбор къде е най-правилното място за основаването на подобен.
Геотермалните упоритости
В показаните през днешния ден промени в Плана за възобновяване предстоящо отпада финансирането на парогазови мощности в Маришкия басейн, с цел да не зависи българската енергетика от непознати източници. Освен това изчезва и планът за основаване на инфраструктура за транспорт на водород и природен газ. Василев изясни още, че планове, свързани с нуклеарна сила, е изключено да намерят място в Плана. Няма да има и такива, свързани с хидроенергия, защото министерството на околната среда и водите не е издало нужните ограничения по Натура 2000.

За сметка на това Василев препотвърди упоритостите си за основаване на сила от геотермални източници.

Това е първата стъпка от доста по-дългосрочна тактика “, разяснява енергийният министър Александър Николов.

Предвижда се да бъдат направени сондажи на шест обекта – в Сапарева баня, долината на р. Струма и р. Ерма, наоколо до Ловеч, до Варна и до Велинград. На тези места са правени сондажи и през 80-те години, само че много плитки – сред 800 и 1000 м, само че със модерни технологии в този момент има опция за по-дълбоки сондажи – сред 2000 и 3000 м.

Идеята е да се основат две централи – топлинна и електрическа, като по всяка възможност реализатор ще е турска компания. С няколко компании от югоизточната ни съседка държавното управление към този момент е провело диалози. Според плановете на Василев и Николов цените на тази електрическа енергия би била „ доста по-атрактивна “.

Срещнахме се и с компания от Чехия. Единственото нещо, което те споделиха е, че защото са два успоредни плана, те не могат да се ангажират със периода, което за нас е сериозно, т.е. евентуално ще се ориентираме към компания от Турция “, уточни Николов.

Другият огромен нов план в бранша на енергетиката в Плана е построяването батерийни масиви за предпазване на сила. По думите на Василев този план ще се равнява на още едно вместилище като това в Чирен. Министърът на енергетиката разказа това като „ най-агресивния фиш “, а с него цената на електрическа енергия в България ще бъде най-ниска в целия Европейски съюз.

В Стара Загора пък се планува да бъде построен цех за акумулатори, като сега има интерес от най-малко 5 – 6 компании от Азия, Европа и други, като вложителят ще бъде определен на търгов принцип.

Колкото до въглищните централи, Василев разгласи, че държавното управление е отхвърлило условието за съответна дата като ангажимент за затваряне на мощностите. Според него „ има чуваемост “ от страна на Европейски Съюз. Въпреки това мощностите, които не дават отговор на екологичните стандарти, въпреки всичко би трябвало да бъдат затворени и заместени с други, другояче „ няма да получим и една стотинка от Плана “.
Хамбари за медицинските хеликоптери
В бранша на опазването на здравето измененията са по-малко, като се планува с финансирането от Плана да бъдат построени и хамбарите за помещаването на медицинските хеликоптери. Предвижда се в 3 от оперативните бази хангарите да имат потенциал за 2 хеликоптера. Общо машините, които ще бъдат закупени, са шест – пет по ПВУ и едвам по оперативните стратегии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР