НАТО започва най-голямото си учение с участието на Военновъздушни сили

...
НАТО започва най-голямото си учение с участието на Военновъздушни сили
Коментари Харесай

Air Defender: 10 000 войници от НАТО в най-голямото учение на Военновъздушните сили

НАТО стартира най-голямото си обучение с присъединяване на Военновъздушни сили - Air Defender 2023, което ще се организира в Германия до 23 юни.

Близо 10 000 бойци и 250 бойни самолети ще се включат в маневрите. 100 машини, в това число най-модерните изтребители F-35, идват от Съединените щати, а още 70 самолети са обезпечени от страната - хазаин.

В ученията вземат участие общо 25 страни, а към 90% от полетите ще се извършват във въздушното пространство на страната и прилежащите брегови зони по Северно и Балтийско море.
Кои са участниците: България, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Япония, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Турция, Англия, Съединени американски щати.
Маневрите са моделирани по " сюжет за подпомагане по член 5 на НАТО " - т.е. хипотетично задействане на клаузата, при която страна член е нападната от съперник и отбранителният съюз се активизира, с цел да я отбрани.
Трите зони за полети - в северна, източна и южна Германия - ще бъдат затваряни за пътнически самолети всеки ден в продължение на няколко часа. Очаква се това да докара до възможни забавяния във въздушния трафик на самолетните компании, които пресичат засегнатите направления. 17 и 18 юни ще са " почивни " дни за маневрите. Германските летища са удължили оперативното си време, с цел да могат да подсигуряват, че няма да има анулирани полети.
Учението Air Defender 2023 се организира на фона на втората поредна година от съветската инвазия в Украйна, като се счита за сериозен знак към Кремъл, че НАТО няма да допусне набези против Прибалтийските републики, да вземем за пример.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР