НАТО стартира нов център в петък за защита на подводни

...
НАТО стартира нов център в петък за защита на подводни
Коментари Харесай

НАТО стартира защита на подводни тръбопроводи и кабели от руски саботаж

НАТО започва нов център в петък за отбрана на подводни тръбопроводи и кабели след към момента неразкритата явна офанзива против тръбопроводите " Северен поток " и на фона на опасенията, че Русия картографира жизненоважна западна инфраструктура за сила и интернет във водите към Европа, оповестяват АП и ВОА.

" Заплахата се развива ", сподели генерал-лейтенант Ханс-Вернер Вирман , който управлява особено звено, фокусирано върху предизвикването, откакто министрите на защитата на НАТО дадоха зелена светлина за новия център, ситуиран в Нортууд, северозападен Лондон.

" Руските кораби интензивно са картографирали нашата сериозна подводна инфраструктура . Има засилени опасения, че Русия може да се насочи към подводни кабели и друга сериозна инфраструктура в опит да наруши живота на Запада ", сподели той пред кореспонденти в централата на НАТО в Брюксел.

НАТО беше подбуден към деяние след явно нахлуване против два газопровода в Балтийско море през септември.

Предполагаемите офанзиви против тръбопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", които са издигнати за транспорт на съветски природен газ до Германия, към момента се проверяват. Официално не е приписана виновност, само че от този момент НАТО ускори наличието си в Балтийско и Северно море с десетки кораби , подкрепени от морски патрулни самолети и подводно съоръжение като дронове.

Около 8 000 километра нефтопроводи и газопроводи пресичат единствено Северно море, а системите и мрежите е невероятно да се следят 24/7. За към 100 случая с прерязване на кабели се оповестяват всяка година по света и постоянно е мъчно да се каже дали са умишлени.

" Няма метод да имаме наличие на НАТО и около тези хиляди километри подводна инфраструктура ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред кореспонденти, откакто ръководи срещата.

" Но можем да бъдем по-добри в събирането на... разследваща информация , шерването на информация, свързването на точките, тъй като и в частния бранш има доста информация " за придвижването на кораби и морското наблюдаване, добави той.

Вместо да се пробват да следят всичко това, новият център и съдружниците от НАТО се концентрират върху високорисковите зони . Тръбопроводите в плитки води, които могат елементарно да бъдат достигнати от водолази, са доста уязвими. Потенциалната щета на кабелите за данни може да бъде смекчена по-лесно, като просто пуснете повече кабели.

Каквато и да е задачата, НАТО има вяра, че е значимо да се хващат диверсанти, до момента в който се приготвят за офанзивите си .

" За да поддържат центъра, съдружниците взеха решение да основат сериозна подводна инфраструктурна мрежа, сплотяваща НАТО, съдружници и участници от частния бранш . Това ще помогне за възстановяване на обмена на информация по отношение на разрастващите се опасности и закани ", сподели Вирман.
 Медведев: Вече нищо не стопира Русия да унищожи подводните информационни кабели на врага
Медведев: Вече нищо не стопира Русия да унищожи подводните информационни кабели на врага

Заради съучастничеството на Запада във гърмежите на " Северен поток "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР