НАТО ще разполага с общо осем съюзнически батальона по източния

...
НАТО ще разполага с общо осем съюзнически батальона по източния
Коментари Харесай

Столтенберг иска НАТО да разположи бойна група в България

НАТО ще разполага с общо осем съюзнически батальона по източния фланг след предстоящите на следващия ден решения на изключителната среща на държавните и държавните ръководители на страните от алианса. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция преди утрешната среща в Брюксел.

Той посочи, че се планува да бъде одобрено изпращането на такива бойни сили в България, Унгария, Словакия и Румъния, както и че батальони към този момент има в Литва, Латвия, Естония и Полша . По неговите думи това е единствено " първа стъпка " и следва наличието по източния фланг да се усили продължително поради войната в Украйна. Очаква се идващите решения да бъдат признати през юни.

В отговор на въпрос Столтенберг посочи, че по-голямата част от състава на осемте батальона към този момент е на място, под интернационално командване, със доста присъединяване на войски от приемащите страни. Той разясни, че батальоните ще останат на място, до момента в който е належащо .

Столтенберг разясни, че след 2014 година числеността на съюзническите сили по източния фланг е била удвоена, а в този момент се удвоява броят на батальоните. Той уточни, че 40 000 бойци са на директно послушание на алианса, а стотици хиляди са сложени в нараснала подготвеност.

Генералният секретар прикани Русия да приключи войната неотложно и да премине към дипломация. По неговите думи потреблението на каквото и да било оръжие за всеобщо поразяване ще докара до изменение на същността на спора.

" Русия би трябвало да спре да приказва за нуклеарно оръжие - това е рисково и безконтролно. При нуклеарна война няма да има победител, такава война не би трябвало да се позволява. Русия в никакъв случай не може да завоюва сходна война ", добави той. " НАТО има проекти за отбрана при всякаква опасност ", уточни Столтенберг.

Според него ще бъде належащо страните от пакта да удвоят разноските за защита . " Мирът не е даденост ", заключи той.

" Носим отговорността войната да не излезе от границите на Украйна и да не се трансформира в конфликт сред НАТО и Русия, това би довело до още повече заличаване и гибел ", съобщи Столтенберг. Той добави, че участието на Украйна в НАТО не е на дневен ред.

Столтенберг прикани съветския президент Владимир Путин да спре войната, да обезпечи евакуация и да се насочи към същинска дипломация. Той настоя Беларус да спре да съучаства на Русия в дейностите против Украйна.

По неговите думи е належащо Китай да извърши отговорностите си като член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да осъди съветските дейности и да не обезпечава на Москва материална поддръжка за войната. По неговите думи Пекин поддържа Москва политически с разпространяването на дезинформация и " явни неистини " .

Столтенберг заяви, че на следващия ден се чака НАТО да реши да даде спомагателна помощ за Украйна за киберзащита и за ограничения при химически, биологични, радиологични или нуклеарни закани. Той означи, че съдружниците към този момент оказват помощ на Киев с обезпечаване на средства за противовъздушна защита, дронове, гориво, муниции, финанси и с приютяването на милиони бежанци.

По неговите думи в утрешната намира се чака онлайн да се включи украинският президент Володимир Зеленски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР