НАТО ще разполага с общо осем съюзнически батальона по източния

...
НАТО ще разполага с общо осем съюзнически батальона по източния
Коментари Харесай

НАТО ще разполага с 8 съюзнически батальона по източния фланг, сред тях и в България |

НАТО ще разполага с общо осем съюзнически батальона по източния фланг след предстоящите на следващия ден решения на изключителната среща на държавните и държавните ръководители на страните от алианса. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция преди утрешната среща в Брюксел.

Той посочи, че се планува да бъде одобрено изпращането на такива бойни сили в България, Унгария, Словакия и Румъния, както и че батальони към този момент има в Литва, Латвия, Естония и Полша. По неговите думи това е единствено " първа стъпка " и следва наличието по източния фланг да се усили продължително поради войната в Украйна. Очаква се идващите решения да бъдат признати през юни.

В отговор на въпрос Столтенберг посочи, че по-голямата част от състава на осемте батальона към този момент е на място, под интернационално командване, със доста присъединяване на войски от приемащите страни. Той разясни, че батальоните ще останат на място, до момента в който е належащо.

Столтенберг разясни, че след 2014 година числеността на съюзническите сили по източния фланг е била удвоена, а в този момент се удвоява броят на батальоните. Той уточни, че 40 000 бойци са на директно послушание на алианса, а стотици хиляди са сложени в нараснала подготвеност.

Генералният секретар прикани Русия да приключи войната неотложно и да премине към дипломация. По неговите думи потреблението на каквото и да било оръжие за всеобщо поразяване ще докара до изменение на същността на спора.

Русия би трябвало да спре да приказва за нуклеарно оръжие - това е рисково и безконтролно. При нуклеарна война няма да има победител, такава война не би трябвало да се позволява. Русия в никакъв случай не може да завоюва сходна война, добави той. НАТО има проекти за отбрана при всякаква опасност, уточни Столтенберг.

Според него ще бъде належащо страните от пакта да удвоят разноските за защита. Мирът не е даденост, заключи той.

Носим отговорността войната да не излезе от границите на Украйна и да не се трансформира в конфликт сред НАТО и Русия, това би довело до още повече заличаване и гибел, съобщи Столтенберг. Той добави, че участието на Украйна в НАТО не е на дневен ред.

Столтенберг прикани съветския президент Владимир Путин да спре войната, да обезпечи евакуация и да се насочи към същинска дипломация. Той настоя Беларус да спре да съучаства на Русия в дейностите против Украйна.

По неговите думи е належащо Китай да извърши отговорностите си като член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да осъди съветските дейности и да не обезпечава на Москва материална поддръжка за войната. По неговите думи Пекин поддържа Москва политически с разпространяването на дезинформация и " явни неистини ".

Столтенберг заяви, че на следващия ден се чака НАТО да реши да даде спомагателна помощ за Украйна за киберзащита и за ограничения при химически, биологични, радиологични или нуклеарни закани. Той означи, че съдружниците към този момент оказват помощ на Киев с обезпечаване на средства за противовъздушна защита, дронове, гориво, муниции, финанси и с приютяването на милиони бежанци.

По неговите думи в утрешната намира се чака онлайн да се включи украинският президент Володимир Зеленски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР