НАТО ще разгърне в България мощна бригада от много добре

...
НАТО ще разгърне в България мощна бригада от много добре
Коментари Харесай

НАТО с мощна бригада у нас. 5000 елитни бойци

НАТО ще разгърне в България мощна бригада от доста добре подготвени елементи на няколко страни и по този метод ще усили 4 пъти настоящето си наличие. Според утвърдените в този момент районни проекти на отбрана на Алианса от Русия, каквито се вършат за първи път от Студената война насам, сегашната батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада. Това разкри министър председателят Николай Денков, който взе участие в срещата на високо равнище на Алианса във Вилнюс.

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от към 1300 бойци, а бригадата - към 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На процедура в бригадата има няколко батальона.
-->
В момента в България има една батальонна група от към 1200-1300 души, като тя е с рамкова страна Италия. За нея Съединени американски щати дадоха рота с бойни бронирани машини " Страйкър ". Англия изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската войска, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в задачи в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното присъединяване в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания.

Всъщност тази бойна група беше заложена още в края на 2021 година Тя беше част от прилаганите от НАТО ограничения по усилена зоркост. Една от тях беше точно основаването на спомагателни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по сходство на до тогава към този момент съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

С решение от 27 януари 2022 г на българското държавно управление беше избрана национална позиция за образуването на бойна група на наша територия. Първоначално се твърдеше, че това ше е български батальон, с българско управление. С нахлуването на Русия в Украйна обаче нещата внезапно се трансформираха и като рамкова страна беше избрана Италия, по този начин както да вземем за пример Франция е за Румъния.

С цел синхронизиране на общите старания на Алианса за увеличение на сдържащия и защитителен капацитет, всички бойни групи, ситуирани по източния фланг на Алианса в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България са придадени под оперативното командване на Върховният съюзен командващ за Европа (SACEUR).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР