НАТО ще предостави на Украйна защитно оборудване срещу химически, биологични

...
НАТО ще предостави на Украйна защитно оборудване срещу химически, биологични
Коментари Харесай

НАТО подготвя силите си за ядрени, химически или биологични атаки

НАТО ще даде на Украйна защитно съоръжение против химически, биологични и нуклеарни закани, наред със средства за киберзащита, и ще отбрани от тези закани силите си, ситуирани на източния фланг, заяви през днешния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Съюзниците са “обезпокоени” от опцията за потребление на такива оръжия в Украйна след съветската инвазия и “се споразумяха да дават съоръжение, което да помогне на Украйна да се отбрани от химически, биологични, радиологични и нуклеарни заплахи”,каза  Столтенберг в края на изключителна среща на върха на водачите на НАТО. Става дума за съоръжение за разкриване, отбрана и здравна поддръжка, както и за образование по какъв начин да се реагира при заразяване и ръководство на рецесии, сподели той.

„ Ние също по този начин подобряваме готовността на съюзническите сили. Върховният главнокомандващ на военните сили на Алианса, военачалник Тод Уолтърс, задейства детайлите на химическата, биологичната, радиологичната и нуклеарната защита на НАТО и нашите съдружници разполагат средства за защита, с цел да подсилят силите на тактическите формирования “, добави Столтенберг. „ Затова подхващаме дейности както за поддръжка на Украйна, по този начин и за самоотбрана “, сподели той.

Съюзниците се споразумяха да създадат повече, с цел да оказват помощ на Украйна, откакто чуха украинския президент Володимир Зеленски да акцентира „ жизненоважното значение на даването на повече военна помощ на страната му “, сподели Йенс Столтенберг, чийто мандат бе продължен с една година.

Той не посочи какви въоръжения ще бъдат обезпечени от алианса, само че върховен американски чиновник сподели, че Съединени американски щати са почнали съвещания за даване на противокорабни ракети на Украйна.

Лидерите на алианса също по този начин утвърдиха основаването на четири нови бойни групи – в Румъния, Унгария, България и Словакия, и укрепване на четирите към този момент образувани – в Полша и трите балтийски страни.

Над 100 000 американски бойци сега са ситуирани в Европа и повече от 40 000 бойци са под директно командване на НАТО в източната част на Алианса, акцентира Йенс Столтенберг. „ Това е нещо невиждано “, посочи той.

Дискусиите за отбранителните качества на алианса ще продължат на срещата през юни в Мадрид. Те ще са фокусирани върху устойчивостта на силите на блока и увеличението на военните разноски на съдружниците. “Сигурността се заплаща. Струва по-скъпо да се направи повече”, предизвести Столтенберг.

Русия може да се опита да сътвори подправен претекст за приложимост на химически оръжия в Украйна, обвинявайки Съединени американски щати и техните съдружници в подготовка на сходна офанзива, сподели генералният секретар на алианса, представен от Ройтерс.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР