НАТО разширява командната си структура за първи път от четвърт

...
НАТО разширява командната си структура за първи път от четвърт
Коментари Харесай

НАТО създава общ център за кибероперации

НАТО уголемява командната си конструкция за първи път от четвърт век насам. На министерска среща в Брюксел военната организация реши да сътвори общ център за кибероперации, който сплотява капацитета на страните-членки на алианса, като в същото време резервира ръководствата им на национално равнище.

Кибервъзможностите на алианса към този момент са прилагани дейно в битката с терористичната формация Ислямска страна, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По неговите думи, обединяването на капацитета на страните-членки се прави според нормите на интернационалното право.

Фактически, НАТО признава киберпространството като настрана поле за деяние наред с обичайните сфери на наличие на алианса - земя, вода и въздух - и ще вкара същото равнище на организация в тях, съобщи Блумбърг. Кибернетичният детайл ще бъде интегриран във всички интервенции на НАТО, в унисон с решението за разширение на сферата на групова отбрана от 2014 година, когато бе контрактувано взаимно отразяване на хакерски атаки.

НАТО стартира консолидация на киберпотенциала на страните-членки на фона първата от времето на Студената война рационализация на командната си конструкция. В хода на тази рационализация броят на централите на алианса ще бъде повишен от седем на девет. Едната от новите щабквартири ще се концентрира върху морската сигурност в Атлантика, а другата ще дава отговор за преместването на войските в Европа.

Ръководството на алианса приравнява киберпространството стратегически на земята, водата и въздуха. Съгласно новата политика, наред с противодействието на тероризма, алиансът ще работи интензивно още на два фронта - предизвестия за пораждане на обичайни военни закани и битка с рисковете на хибридните войни, включително хакерски атаки.

В настоящето си положение, НАТО разполага с личен състав в размер на 6,8 хиляди души в седем щабквартири. Това е доста по-малко, спрямо времената на Студената война преди четвърт век, когато щатът на алианса наброяваше 22 хиляди чиновници в 33 щабквартири, напомня Блумбърг.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР