НАТО още в началото на войната ясно заяви, че няма

...
НАТО още в началото на войната ясно заяви, че няма
Коментари Харесай

Драгомир Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

НАТО още при започване на войната ясно съобщи, че няма да бъде страна в спора, няма да се намесва непосредствено и не цели по никакъв метод война с Русия. Можем да бъдем спокойни – решенията се взимат вярно и невъзмутимо без непотребни опасности, които могат да доведат до ескалация във връзка с страните членки. T ова сподели пред бТВ, консултант на премиера по външната политика, някогашен министър на защитата и някогашен дипломат на България в НАТО.

По думите е малко хипотетично натовски армии да се включат във войната против Русия.

„ Макрон сподели, че не е изключено да се наложи войски да бъдат ситуирани в Украйна, което е друго от започване на война. Много е друго в какъв подтекст се приказва и в кой миг ще се случи – дали по време на дейна фаза на война или в един интервал, в който има резултат от някакви мирни договаряния. НАТО няма по какъв начин да води бойни дейности по лична самодейност. Това нормално се случва в защитна фаза “, добави Заков.

Според Заков тази година България би трябвало да покрие критерия на НАТО от 2% разноски за защита за Брутният вътрешен продукт.

„ Важно е това да бъде продължителна политика, защото армията ни има потребност от ускорена рационализация на база на уроците и, несъмнено, войната в Украйна. Не може да приказваме за съдружниците ни като непознати войски. Самата българска войска е натовска войска. Като жители би трябвало да търсим къде е същинската информация. Необходимо е сериозно мислене “, сподели някогашният дипломат в НАТО.

По думите му войната в Урайна ще бъде продължителна и изтощителна.

 

„ Трудно е да се каже по какъв начин ще се развие тази война в идващите месеци и години, само че несъмнено готовността на съветското управление е да води изтощителна война. Всъщност Путин не води война против армии и някаква мислени натовски войски в Украйна, той води война против европейските демокрации и демократичния път на Украйна. Едно е да водиш война по чисто военни аргументи, а друго е да я водиш по идеологически. Тук към този момент приказваме за хибридна война, дезинформация, разделяне в западните общества, задачата е доста по-широка “, разяснява.

А поради войната в Украйна ролята на европейските съдружници в НАТО се усилва. 

„ На източния фланг имаме седем бойни групи, някои от тях към този момент са до ниво бригада, други предстоят да станат както и в България. Само в една от тях има водеща роля на Съединени американски щати, във всички останали – на европейските съдружници. Една от дезинформациите в публичното пространство е по какъв начин НАТО е доминирано от Съединени американски щати. Това не е правилно “, изясни той.

Днес означаваме 20 години откогато страната ни стана член на НАТО. По думите на Алиансът ни дава сигурност.

„ В обстановката, в която се намираме към нас с една пълномащабна война, която се води против Украйна от страна на Русия на няколкостотин километра от България, по какъв начин би изглеждала България, в случай че не е член на НАТО? Как бихме се чувствали ние като страна, която няма тези гаранции за сигурност, които имаме сега, гаранции за суверинитет, териториална целокупност и въздържане на който и да било агресор? Сигурността води до всичко останало “, уточни той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР