Натискът върху германското правителство за прекратяване на проекта Северен поток

...
Натискът върху германското правителство за прекратяване на проекта Северен поток
Коментари Харесай

FAZ: Три варианта за спиране на „Северен поток 2“

Натискът върху немското държавно управление за преустановяване на плана " Северен поток 2 " се ускорява, установяват немските медии. Недоволството е провокирано от геополитическите му измерения като стратегически инструмент за задачите на Москва.

Критиките до неотдавна идваха най-вече от Съединени американски щати, Украйна и Източна Европа. Вчера и Европейският парламент прикани газопроводът да не се строи.

В самата Германия тематиката закупи нов прочит с избирането на Анегрет Крамп-Каренбауер за приемничка на Ангела Меркел отпред на ХДС. Преди това формалната политическа позиция гласеше, че става дума напълно за бизнес план и геополитическият аспект не се обсъждаше.

В. " Frankfurter Allgemeine Zeitung " (FAZ) преглежда опциите за прекъсване на " Северен поток 2 ".

Единият вид е да се анулира разрешителното за градеж в изключителната икономическа зона на Германия, което беше издадено при започване на тази година. Законът позволява такава мярка за попречване на " съществени вреди за общото богатство ". Като мотив би могло да се уточни, че обезпечаването на различен газов маршрут може да подтикне Москва към по-нататъшна дестабилизация на Украйна, което съставлява риск за Германия и за Европа. В този случай обаче Берлин ще би трябвало да изплати обезщетения.

Друг вероятен вид е да се одобри нов закон, с който да се забрани построяването на " Северен поток 2 ". Но и в този случай немската страна ще дължи обезщетения.

Третата опция е да посредством ограничения от страна на Европейски Съюз да се основат регулации, които да създадат плана неблагоприятен за " Газпром ". През 2017 година, да вземем за пример, Еврокомисията предложи за газопроводите от трети страни да важат разпоредбите на вътрешния пазар, съгласно които " Газпром " не би могъл да е по едно и също време снабдител на газ и оператор на газопровода. Същевременно ще би трябвало да даде преносната система и на други снабдители. Досега Германия и Австрия бяха срещу сходни ограничения.

Вестникът припомня, че точно европейските правила станаха причина за прекратяването на плана " Южен поток ".

Припомняме, преди два дни EUObserver заяви, че Европейски Съюз няма да поддържа и построяването на тръба от " Турски поток " през България, в случай че газопроводът не дава отговор на условията за диверсификация на доставките и единствено би обслужил съветския пренос към Европа.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович уточни, че Европейска комисия ще реагира съгласно пълномощията си, в случай че планът съставлява риск енергийната сигурност на Европа.

Изданието припомня, че София желае да построи 484-километров водопровод, продължение на руско-турския " Турски поток ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР