Наталия Николова-Бончева бе избрана единодушно за втори мандат като административен

...
Наталия Николова-Бончева бе избрана единодушно за втори мандат като административен
Коментари Харесай

Окръжният прокурор на София: Не достигат вещи лица и преводачи

Наталия Николова-Бончева бе определена единомислещо за втори мандат като административен началник на Окръжната прокуратура в София. Тя бе подкрепена от 11 от членовете на прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС), измежду които и основният прокурор Сотир Цацаров. Николова бе единствен претендент за поста.

Г-жо Николова, приветствам Ви за триумфа. Как обаче си обяснявате обстоятелството, че бяхте единствен претендент за поста?

Конкурсът за избор на административен началник е процедура, която дава опция на всеки, който дава отговор на условията на закона да взе участие в него, което е въпрос на персонален избор. Напоследък обаче усещанията ми са, че и в други състезания за административни ръководители взе участие също по един претендент, а има и такива, в които не взе участие никой. Разбира се, има и процедури, в които присъединяване вземат повече сътрудници.

Работата на административния началник е много тежка и лишава доста време и старания. Причината е, че с изключение на с чисто административната активност, административният началник реализира и прокурорска работа, обвързвана с наблюдението на преписки и досъдебни производства, решение на такива, присъединяване в правосъдни съвещания и така нататък

Предстои различен основен избор – на нов основен прокурор, откакто пред декември изтича мандатът на Сотир Цацаров. Какъв, съгласно Вас, да бъде профилът на наследника му?

Задавате ми много внимателен въпрос от позицията, която заемам. Безспорно е, че основният прокурор би трябвало да бъде почитан човек, с нужните професионални и нравствени качества.

Ръководите най-голямата и натоварена окръжна прокуратура в страната. Кои са най-належащите проблеми, които би трябвало да бъдат решени в оптимално къси периоди?

При по този начин заложения въпрос бих желала да внеса едно конкретизиране, а точно, че Софийската окръжна прокуратура като територия и брой районни прокуратури фактически е най-голяма в страната, само че не е правилно да се твърди, че е най-натоварената. Има проблеми, които следва да се вземат решение. Част от тях са свързани с дефицита на движимости лица и преводачи, изключително за движимости лица в региона на медицината.

Ще Ви дам съответен образец – при каузи, свързани с лекарски неточности – за закононарушения по чл.123 от Наказателен кодекс, намирането на специалисти е затруднено заради обстоятелството, че лекарите, които употребяваме за специалисти са експерти в обособените области на медицината и реализират и дейности по специалността си, а въпреки това би трябвало да дават оценка за качеството на работа на свои сътрудници. Всичко това, което Ви изяснявам, е един комплициран развой и проблем и при всички случаи решаването му се отразява на срочността на следствието.

Друг проблем е, че няма задоволително преводачи, изключително за някои езици. Скоро се наложи да търсим преводач от норвежки, какъвто след дълготрайно търсене намерихме във факултета по скандинавистика на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Случаят бе обвързван с искане за екстрадиция – произвеждане, обвързано с къси периоди.

Затруднени сме при намирането и обезпечаването на преводачи от и на по-специфични езици като фарси, иврид и други В една от прокуратурите ни, която обслужва една от границите на страната ни, постоянно се постанова потреблението на преводач от тези езици.

Разбира се, в развой на работа постоянно пораждат въпроси за решение, само че аз не бих ги нарекла с точната дума проблеми, а по-скоро част от ежедневната работа на прокурора.

В ревюто си пред прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет посочихте, че има незадоволително полицейски чиновници в някои обитаеми места и доста постоянно следствията се разпореждат на следователи. Това основава различен проблем – транспортния и пътуването от едно обитаемо място до друго. Как тази процедура кореспондира с бъдещото уедряване на няколко районни прокуратури в една?

Дългогодишен е казусът с дефицит на проверяващи служители на реда. Това от своя страна неизбежно рефлектира върху срочността на следствието. В ревюто си показах, че през годините доста полицейски чиновници са напуснали, което докара до недокомплект в някои от районните ръководства на територията на Софийска област както във връзка с чиновници с чисто оперативни функционалности, по този начин и на тези, извършващи дейности по следствието. Тук следва категорично да посоча, че тези, които напуснаха или се пенсионираха, бяха полицейски чиновници с дълготраен стаж и опит.

Това докара до усложнения, част от превъзмогването на които е и възлагане провеждането или продължаването на следствието по някои от делата с по-голяма в действителност и правна трудност от следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура София. Считам за позитивна наклонност възлагане на каузи за следствие на следователи и потребление на потенциала им, а те в действителност имат нужния професионален опит и потенциал да се оправят с предоставената им работа.

Що се отнася до последната част от въпроса Ви по отношение на бъдещо уедряване на няколко районни прокуратури в една персоналното ми мнение е, че на територията на Софийска област основаването на една районна прокуратура не е най-удачният вид с оглед както географското местонахождение на регионите, по този начин и обвързвано с всички компликации, които биха последвали.

Тук е мястото да напомня, че Софийска област е единствената в страната без регионален град, където вероятно би могло да се ситуира районна прокуратура София област, към която да са останалите прокуратури в региона.

За мен по-удачният вид поради тази липса е основаването на няколко районни прокуратури със съответните териториални отделения към тях, което при всички случаи отново ще сътвори компликации, само че е по-удачния вид от първия. Действително ще бъде мъчно, само че имам вяра, че на тези проблеми ще бъде открито решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР