Настоящият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле ще получи нова

...
Настоящият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле ще получи нова
Коментари Харесай

Волфганг Шойбле оставя финансите, получава нов важен пост

Настоящият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле ще получи нова роля, ставайки ръководител на Бундестага. Това оповестява немската организация ДПА, базирайки се източници от консервативния блок на канцлера Меркел.

Шойбле ще подаде оставка като министър, а кандидатурата му за ръководител ще бъде импортирана в немския парламент в средата на октомври.

След 8 години на поста, 75-годишният икономист ще остави държавните финанси, с цел да заеме доста по-спокойния пост отпред на Бундестага.

Смяната му е подбудена от съдружните договаряния сред канцлера Меркел и Свободните демократи, от чиято поддръжка тя има потребност, с цел да сформира устойчиво държавно управление и стане канцлер на Германия за четвърти път. Самата Меркел ще се опита да убеди своя финансов министър да смени поста си, показват източници на ДПА.

 Волфганг Шойбле към този момент може да не бъде финансов министър на Германия
Диригентът на немската и европейската стопанска система може да изгуби работата си

Той може да изгуби поста си поради новата ръководеща коалиция

Промяната бе подкрепена от Александър Добринт, ръководител на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Народното събрание и европейският комисар на Германия Гюнтер Йотингер.

" Това ще бъде един друг парламент спрямо тези, които сме виждали в предишното ", което ще изисква " голямо количество опит ", какъвто 75-годишният Шойбле има, сподели Добринт.

По информация на AFP самият Добринт публично ще номинира Шойбле за председателския пост. Финансовият министър е подготвен да одобри смяната, което зарадва съпартийците му. " Радваме се, че Волфганг Шойбле се е съгласил да стане претендент за тази позиция ", сподели ръководителят на парламентарния блок на Меркел Фолкер Краудер.

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер съобщи в Twitter, че те ще поддържат кандидатурата на Шойбле като ръководител на Бундестага.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР