Настоящата енергийна криза в Европейския съюз ще бъде обсъдена на

...
Настоящата енергийна криза в Европейския съюз ще бъде обсъдена на
Коментари Харесай

ЕС ще проведе извънредни преговори за енергетиката на 9 септември

Настоящата енергийна рецесия в Европейския съюз ще бъде разисквана на изключителна среща на министрите на енергетиката на 9-ти септември. Според чешкото председателство главната тематика ще бъде фрапантното нарастване на цените на силата и по какъв начин да то бъде преодоляно. Ерата на европейската взаимозависимост от съветския газ е към своя край, съобщи ръководителят на Еврокомисията по време на Стратегическия конгрес в Блед, Словения.

 

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще проведат незабавни диалози на 9 септември в Брюксел, поради светкавичното повишаване на цените в Европа.

Решението по какъв начин да бъдат удържани галопиращите цени на силата би трябвало да бъде взето на общоевропейско равнище. Очаква се Чехия да предложи да бъде въведен таван на цените на природния газ, който се употребява за произвеждане на електрическа енергия. Не се изключва и разновидността за директна интервенция на пазарите.

Италия първа поддържа концепцията за таван на цените на силата и преустановяване на обвързаността сред цените на тока и природния газ.

В същото време ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен прикани да се приключи зависимостта от съветските изкопаеми горива.

 
Ерата на съветските изкопаеми горива в Европа е към своя край. А със свободата от изнудване ще пристигна и по-голяма мощ за отбрана на световните правила, което би трябвало да бъде нашият идващ стратегически метод. Прекратяването на зависимостта ни от съветските изкопаеми горива е единствено първата стъпка.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Първото нещо, което би трябвало да се направи, е актуалният пазар на електрическа енергия да бъде изменен, тъй като е стар. Поради това Комисията работи по незабавни и структурни ограничения за пазара на електрическа енергия. По думите ѝ доставчиците към този момент се диверсифицират със светкавична скорост. И подсети, че от страните членки се изисква да понижат потреблението на газ с 15%, както и да го запазят за предпазване в газовите си складове.

 
Доставките на газ от източници, разнообразни от Русия, са се нараснали с 31 милиарда кубически метра от януари тази година и това към този момент компенсира съветските съкращения на доставките на газ за Европа. Освен това понижаваме доста потребността си от вносен газ. Защото би трябвало да се подготвим за вероятно цялостно спиране на доставките на съветски газ.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Европа би трябвало да е подготвена за опцията да не бъдат обновени доставките на съветски газ по " Северен поток ", който стопира работа от 31 август до 2 септември за профилактика.

Другите опасения са, че Русия евентуално ще стартира да изгаря по-големи количества природен газ през идващите месеци, защото хранилищата ѝ към този момент са претъпкани.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР