Насред Лондон българският премиер Бойко Борисов изрече няколко неистини по

...
Насред Лондон българският премиер Бойко Борисов изрече няколко неистини по
Коментари Харесай

Борисов лъже балкански страни за реактори и АЕЦ „Белене“, няма такива!

Насред Лондон българският министър председател Бойко Борисов изрече няколко лъжи по тематиката за АЕЦ „ Белене “. Направи го по време на капиталовия конгрес за Западните Балкани, който се провежда от Европейската банка за възобновяване и развиване. В конференцията участваха водачи от Сърбия, Черна гора, Албания, Република Македония, Косово и Босна и Херцеговина.

На форума Борисов се разпали и извади карта, на която бяха нарисувани някакви бъдещи транспортни коридори. Щели да костват над 30 млрд евро. Забрави да каже единствено, че кулоар №8 е плануван още преди повече от 20 години. Преди 24-26 години са проектирани и другите 9 коридора. И тогава Европейската банка за възобновяване и развиване е декларирала, че ще отпусне някакви средства. Оттогава не се е случило нищо.

Борисов ръководи към този момент 8 години и държавните управления му не са си мръднали пръста по въпроса. Това за коридорите и лъжите за тях.

Голямата дъвка Борисов разтегна, когато заприказва за АЕЦ „ Белене “. Премиерът съобщи буквално: „ Нови нуклеарни реактори за 2000 мегавата, платили сме ги и стоят в кашоните. Да помислим за общ балкански план за електропреносната система. Днес това би било едно прелестно решение ".

Защо тези думи са 100% лъжа?

Това, което сме платили – малко над 600 млн евро, на " Росатом “ - са неустойки и съоръжение за реакторите. Не самите реактори. Те са доста по-скъпи. Цените ги виждате на таблицата.

Цялото съоръжение към реакторите трябваше да дойде в България – на площадката на електроцентралата – до края на 2016 година Не дойдоха. След това трябваше да са там доникъде на 2017 година Пак ги нямаше. Няма ги и до края на 2017 година „ Кашоните “, както „ експертно “ се показва Борисов в Лондон ги няма и сега.

От пресслужбата на Министерски съвет бяха изпратени известия до медиите, че през февруари (2017 г.) реакторите са тръгнали и през април ще са в България. По този мотив Борисов излетява за Иран, където сякаш щял " да продава беленските реактори ". Естествено това се оказа пушилка, тъй като не можеш да продадеш нещо, което го няма…

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи по това време, че България би трябвало да подпише нов контракт с Русия поради оборудването на АЕЦ " Белене ". По думите ѝ, към момента не е ясно какъв брой пари ще коства на страната съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Така и не е ясно какво е станало с тези договаряния.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ". След това се похвали, че е допустимо Русия да бъде привлечена за вложител в централата, чието строителство беше замразено през 2013 година Сед това тематиката замря. И до момента не е ясно какво изобщо е договаряно.

България досега е изхарчила над 3 милиарда лв. за доставката на съоръжение за АЕЦ " Белене ". Реакторите за двата блока на централата са направени и платени от страната ни, откакто България беше наказана по арбитражно дело от Русия. Така се твърди, само че никой не ги е виждал. Окончателно оборудването трябваше да е тук доникъде на 2017 година, само че го няма.

Знае се, че сякаш на 20 януари 2017 година от цеховете на Ижорските фабрики към морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно превозване към България се е правило товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за спешно изстудяване на дейната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на дейната зона на реактора. Браво. Но в Белене ги няма.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на основния циркулационен водопровод и две съоръжения за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в обособена партида в границите на 2017 година и в сходство с графика, координиран от АО „ Атомстройекспорт “ и НЕК ЕАД. И по този въпрос няма изясненост.



РИА Новости оповестява при започване на 2018 година, че планът АЕЦ „ Белене “ е в замразено състояние и е малко евентуално скоро да бъде размразен. „ Ще би трябвало да се водят нови договаряния, с цел да стане ясно има ли бъдеще този план “, написа формалната осведомителна съветска организация. Предполага се също, че ще има предоговаряне на цената за двата реактора ВВЕР-1000, които са поръчани от България. И това се постанова, тъй като българската страна не е спазила предходните контрактувани периоди. Пак ние сме отговорни.

Сегашните цени на ВВЕР-1000 е към 2,8 млрд $. Да забележим в този момент коя страна от Западните Балкани ще захапе въдицата на Борисов и да извади стотици милиони за план, който към този момент съвсем 40 години не може да се осъществя.

В момента над 90% от хората, които са строили, пускали, експлоатирали и даже спирали нуклеарни реактори към този момент са отвън специалността и бизнеса. На високо равнище в енергетиката са най-вече извънредно некомпетентни и извънредно подвластни хора. Те водят нуклеарната енергетика на България към бездна. Това е мнение на аксперти, изказано през 2017 година

Йордан Йорданов, някогашен началник на АЕЦ „ Козлодуй “ на собствен ред споделя: Проектът АЕЦ „ Белене “ е като парен локомотив в епохата на електрпомагнитните влакове .

Борисов кани други балкански страни да загробят свои и европейски пари за нещо, което самичък е наричал „ кална локва “.

Май отново за крадене на милиони става дума.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР