Наследникът на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи – Сейф ал

...
Наследникът на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи – Сейф ал
Коментари Харесай

Сейф ал Ислам – Наследникът на Кадафи

Наследникът на починалия либийски деспот Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам се завръща в политиката като “единствена вяра на народа ” за разрешаване на спора в родината си, заяви негов юрист. Въпреки че не бил подсилен от паралелните държавни управления в Либия, той към този момент водел дейни срещи с племенни ръководители и имал мощна поддръжка в лицето на елементарните либийци.

“Диалогът не оказва помощ в актуалната обстановка и това се постанова завръщането в политиката на Сейф ал Ислам ”, съобщи в сряда Халид ал Заиди, юрист на сина на убития от бунтовници водач на джамахирията, два дни преди шестата годишнина от гибелта на Муамар Кадафи.

Точно толкоз време бе належащо на Сейф ал Ислам (45 г.) най-малко частично да почисти имиджа си вкъщи, откакто през лятото бе освободен по силата на закон за прошка от либийската формация “Абу Бакр ал Сидик ”, която го държеше в плен от 2011 година

Пред опитите му да се завърне на сцената обаче има основно затруднение. Срещу него има издадена заповед за арест от Международния углавен съд в Хага, който го упреква в закононарушения в човечеството. “Сейф ал Ислам не заема никакъв формален пост, само че е най-влиятелният човек във вътрешния кръг на полковник Кадафи ”, се споделя в заповедта.

И това е тъкмо по този начин. До рухването на режима синът е де факто министър председател, откакто отхвърля на татко си да бъде №2 във Великата социалистическа либийско-арабска национална джамахирия с водач Муамар Кадафи.

Роденият в столицата Триполи на 25 юни 1972 година Сейф ал Ислам е второто от осемте деца на Кадафи – най-големият наследник от втората му брачна половинка Сафия. Средно обучение приключва в Либия и в Швейцария, а през 1995 година се дипломира в либийския университет “Ал Фатех ” като инженер. След магистратурата във Виена пази противоречива докторска степен по философия в Лондонското висше учебно заведение по стопанска система. Заради подаяние в размер на 1,5 млн. паунда от докторанта си образователното заведение е подложено на съществени рецензии и приключва финансовите връзки с Триполи. Но университетският съвет отхвърля да анулира докторската дисертация макар изказванията за многочислени хонорувани от режима “помощници ” в писането й.

През 1998 година Сейф ал Ислам основава благотворителна фондация, която по-късно играе спорна роля в процеса против българските медици (виж в карето). Посредничи и в освобождението на заложници, отвлечени от ислямисти на Филипините. Действа и в областта на интернационалната дипломация и обезпечава преференциални интернационалните бизнес контракти против отвод на страната си от оръжия за всеобщо поразяване. У дома Сейф ал Ислам се изживява като модернизатор и даже критик на режима на татко си, който упреква в тотална липса на народна власт, до момента в който се пробва да възстановява връзките със Запада. В тази тенденция през 2007 година дава старт на първата частна телевизия в Либия, както и на два вестника.

В продължение на дълго време е лице на режима на Запад, облечен в костюм с вратовръзка и говорещ отличен британски, а също по този начин и немски. Приеман е от английското кралско семейство в Бъкингам и в Уиндзор. А 37-ият си рожден ден отбелязва в Черна гора в компанията на милиардера Олег Дерипаска и монакския принц Албер II. Гост е и в имението на Джейкъб Ротшилд на остров Корфу. Спечелва си и славата на плейбой. Няма информация да е женен или да има деца.

Реформаторската визия обаче изчезва внезапно с въстанието против властта, което избухва в Бенгази през февруари 2011 година Сейф ал Ислам се трансформира в гневното лице на режима, което насочва закани против опозицията от телевизионния екран. “Няма да изоставим битката ”, споделя той в последното си послание през август 2011 година В този миг офанзивата на НАТО, значително инициирана от Франция и Англия, към този момент е оказала основна поддръжка на протеста.

Три месеца по-късно е хванат от групировката “Абу Бакр ал Сидик ” и отведен в Зинтан. Преди това конвоят му е бомбардиран от сили на НАТО, Сейф ал Ислам е ранен.

Въпреки издадената смъртна присъда задочно от Триполи през 2015 година Сейф ал Ислам не е предаден на подкрепяните от Организация на обединените нации управляващи. “Международният углавен съд не се е обръщал с никакви претенции към нас ”, декларират още от групировката, която през юли го освободи.

В момента не е известно местонахождението на Сейф ал Ислам. Според юриста му Заиди той няма никакво желание да напуща Либия, а щял да се бори за богатството на народа.

„ Посредник “ в процеса против медиците ни

В България името на Сейф ал Ислам се свързва с процеса против петте български медицински сестри и палестинския доктор, които прекараха повече от 8 години в либийски затвори по обвинявания в заразяване на стотици деца със СПИН в болница в Бенгази. Синът на Кадафи играе ролята на медиатор, който сякаш работи за освобождението на медиците, до момента в който те са подложени на ужасяващи мъчения. По-късно медицинските сестри споделят, че доста пъти били лъгани и той до последно не желал да ги пуска. На собствен ред Сесилия Атиас, някогашна брачна половинка на експрезидента на Франция Никола Саркози, която се трансформира в лицето на свободата за медиците, също съобщи, че не толкоз Муамар Кадафи, колкото Сейф ал Ислам е бил срещу стартирането от пандиза на българките и палестинеца.

ЗА НЕГО

Не би трябвало да бъде съден в Хага
Ще се стремим Международният углавен съд да анулира делото против Сейф ал Ислам, защото ще се получи казус. Реалността е такава, че процесът против него към този момент се е състоял – той е съден в Либия. Ясен принцип в правото е, че един и същи човек не може да бъде съден два пъти за едно и също закононарушение.
Карим Хан,
юрист на Сейф ал Ислам

Стар другар на Тони Блеър
Сейф ал Ислам работеше в тясно съдействие с английския експремиер Тони Блеър, когато бе хванат. Двамата са остарели другари – в този момент е моментът мистър Блеър да върне жеста и да помогне на Сейф ал Ислам. Като християнин и божи човек, той има морално обвързване да окаже помощ на другар в потребност.
Орли Винерман,
някогашна другарка на Сейф ал Ислам в изявление през 2012 година

Може да се кандидатира на избори
Всички представители на режима на Кадафи, в това число синът му Сейф ал Ислам, може да бъдат част от проект за деяние за разрешаване на спора в Либия. Президентски и парламентарни избори в страната би трябвало да бъдат отворени за всички – лоялни към Кадафи, ислямисти и други, само че не и за тези, които се стремят към принуждение и не са заинтригувани от либерален развой.
Гасан Саламе, началник на задачата на Организация на обединените нации в поддръжка на Либия

Други му писаха дисертацията
Сейф ал Ислам е събрал представители на академичната общественост в Бенгази, с цел да му оказват помощ да си напише дисертацията във Лондонското висше учебно заведение по стопанска система (ЛСИ). Сред тях е доктор Менеси, който тогава бе пенсионер, а по-късно бе върнат на работа като началник на Либийската банка, по-късно – министър на финансите и най-сетне дипломат в Австрия. Сейф излъга либийския народ и не заслужава достойнството да бъде ученик на ЛСИ.
Проф. Абубакр Буера от университета в Бенгази
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР