Наслаждаването на забележителностите на Марс вече е по-лесно от всякога.

...
Наслаждаването на забележителностите на Марс вече е по-лесно от всякога.
Коментари Харесай

В САЩ създадоха подробна 3D карта на Марс с помощта на суперкомпютри

Наслаждаването на забележителностите на Марс към този момент е по-лесно от всеки път. В Съединените щати сътвориха обществено налична карта на Червената планета въз основа на голям брой изображения, направени от известния галактически уред на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter.

Новата карта е формирана благодарение на суперкомпютри и облачни технологии и дава триизмерни изгледи с висока резолюция на повърхността на планетата. Картата е основана с присъединяване на Научния център по астрогеология на Геологическата работа на Съединени американски щати (USGS) и се състои от над 4800 цифрови модела на терена (DTM) и повече от 155 хиляди фотоси на марсианската повърхнина. Както е посочено в центъра, в този момент всеки притежател на смарт телефон на Земята може да употребява тези данни - това се отнася и за притежателите на компютри и други устройства и в този момент, съгласно учените, безусловно всеки може да даде евентуален принос към проучванията.
-->
Данните са събрани от контекстуалната камера на Mars Reconnaissance Orbiter, способна да снима изображения с разграничителна дарба до 6 м на пиксел, покриващи по едно и също време повърхност с широчина 30 км и дължина 160 км. Изчисляването на двойки изображения на една и съща околност и обработката им със суперкомпютър е разрешило на екипа от учени да сътвори цифрови обемни модели (DTM), последвани от образуване на обстоен тримерен пейзаж - почти по същия метод, по който мозъкът обработва информацията от двете човешки очи, създавайки тримерен облик на околната среда.

Процесът обаче е ресурсоемък и претендирал изчислителната мощност на суперкомпютъра " Денали ", ситуиран в Южна Дакота. Съобщава се, че при потребление на общоприет компютър за осъществяването му биха били нужни от 2 до 35 години. Въпреки това 4800-те формирани DTM са единствено върхът на айсберга досега, като екипът работи върху хиляди други двойки изображения, с цел да сътвори по-подробен пейзаж. Освен това двойки изображения, направени от друга камера от модула HiRISE - с невероятна разграничителна дарба до 25 см на пиксел, само че тя снима единствено дребни елементи от повърхността. За да създадат данните обществено налични, учените трябваше да обработят азбучник от 155 000 изображения, еквивалентни на 114 Тбайта данни, като употребяват облачната технология на НАСА.

Тестовете демонстрираха, че получените изображения са " постоянни и потребни " - данните към този момент могат да се проучват в действителност в облака и могат да се преглеждат, без да се постанова да се изтегля всяко изображение в неговата целокупност, безусловно на смарт телефона на разположение.

Данните се съхраняват в облака на Amazon в базата данни Open Data Registry и са безвъзмездни за потребление. За да се улесни процесът на търсене и евакуиране за необятен кръг консуматори, е показан и специфичен инструмент за търсене, който може да се употребява незабавно, макар че въпреки всичко си коства да се употребява компютър за по-голямо улеснение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР