Наслагващите се кризи и особено ръстът на цените, прави все

...
Наслагващите се кризи и особено ръстът на цените, прави все
Коментари Харесай

Близо 60% от домакинствата в страната дават над 10% от доходите си за енергия

Наслагващите се рецесии и изключително растежът на цените, прави все по-актуална тематиката за приходите на популацията и разноските за ток, парно, газ. Максимално бързо да се стигне до публичен консенсус за това кои са енергийно бедните консуматори в страната – за това приканиха участниците в полемика, проведена от Института за стопански проучвания при Българската академия на науките. Предложена беше методика за установяване на линия на енергийна беднотия и формулировка на енергийната беднотия. 

" Енергийно безпаричен е консуматор - лице или семейство, който при настоящите цени на енергийните услуги - ток, парно, газ - заради своя рентабилен, възрастов, трудов, фамилен или здравен статус попада под формалната линия на беднотия, след разноските си, свързани с рационално ползване на енергийни услуги в дома си, нужни за осъществяването на разнообразни нетърговски битови действия, за обезпечаване на нормативно обезпечени стандарти за отопление в отопляемата част от жилищата, осветяване, прилагане на домашен и други уреди за готвене, изстудяване, топла вода, развлечения и продан на информация, които са нужни за задоволяването на съответните съществени потребности ".

Това е определението на понятието енергийна беднотия, която предложи на кръглата маса по тематиката Институтът за стопански проучвания при Българска академия на науките. Доктор Теодора Пенева представи резултатите от неотдавна приключилото проучване, отдадено на енергийната беднотия в страната и методиката за нейното установяване. Целта е да се споделят отзиви за практическото приложение на системата от ограничения за понижаване на енергийната беднотия в България. 

Тя посочи, че съществуват най-различни знаци. Например - близо 60 % от всички семейства в страната изразходват над 10% от приходите си за сила

Изследователите са безапелационни, че би трябвало да има ясни правила каква поддръжка може да получи всяко едно домакинство съгласно доходното му положение и потребностите от сила.

Според Института дефиницията за енергийна беднотия би трябвало да бъде обвързана с осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост. 

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов разгласи, че специфична работна група ще направи законовите промени по регламентирането на въпроса с енергийната беднотия .

Репортажа на Мария Костова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР