Насладете се на посещението си - с тези думи посреща

...
Насладете се на посещението си - с тези думи посреща
Коментари Харесай

Тук бе пълно с насилие: SRF за българските затвори

" Насладете се на визитата си " - с тези думи посреща репортерите на Швейцарската радио- и телевизионна компания SRF пандизчия от Съединени американски щати, който от три години е зад решетките в България. Неговият престой там обаче няма нищо общо с приятност. Медията разказва Централния затвор като дълъг коидор с безчет порти, под, затрупан с линолеум в неприветлив цвят, напукани стени, пропити от плесен. В пандиза има 500 мъже, наказани за тежки закононарушения, информира  SRF.

Подобрените условия в пандизите се дължат на Страсбург

" Този затвор лишава на жителите освен свободата, само че и достолепието ", гласеше една присъда на Европейския съд за човешките права в Страсбург. Там се говореше и за това, че надзирателите бият пандизчиите с палки, постройките са цялостни с нездравословни инсекти, килиите – препълнени, а вместо тоалетни се употребяват кофи. Затворникът от Съединени американски щати обаче отбелязва, че новият шеф на пандиза поставя старания да усъвършенства ситуацията и това към този момент е реалност: в килиите има по не повече от четирима души, всички разполагат и с дребни бани в килиите, построени от самите пандизчии заради неналичието на средства. Вече няма и принуждение от страна на надзирателите, споделя шефът Васил Кордов пред SRF.

Швейцарските публицисти са разговаряли и със Светломир Нешков – този пандизчия е съдействал най-вече за подобряването на изискванията. Той е зад решетките от 2002 година за опит за ликвидиране. Нешков е вносителят на жалбата против България пред Европейския съд за човешките права. Днес изискванията за пандизчиите несъмнено са по-добри, споделя той. „ Преди тук имаше доста принуждение. Сега на процедура го няма. “

Оптимистичната част в репортажа на SRF продължава със среща със заместник-министъра на правораздаването Емил Дечев, съгласно който напредъкът на България в областта на пандизите е голям: по-добри условия и по-малко пандизчии. Неохотно признава, че това се дължи най-много на напън от чужбина. В България мнозина считали, че неприятните условия би трябвало да са част от наказването.

България строи нов затвор с пари от Норвегия

Макет на плана за нов затвор край СаморановоСнимка: BGNES

Благодарение на пари от Норвегия, в България строи нов затвор – за първи път от 100 години насам, се споделя още в репортажа на швейцарската телевизия. По информация на българските медии новият затвор край Самораново ще коства над 35 милиона лв.. Проектът включва комплекс от здания с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и учебен център с хотелска част, работилници, параклис, учебно заведение, зала и библиотека. " Медиапул " написа, че концепцията е новият комплекс да е от вида на така наречен " пилотни затвори " - т.е. в постройките да няма решетки и придвижването вътре да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400 души.

SRF привежда и данниза броя на пандизчиите на 100 000 души в европейските страни, от които излиза наяве, че междинната големина е 117. За България този индикатор е 93, в Германия – 67 на 100 000 души, а на двата полюса са Турция с 335 и Исландия с 39. Прави изключително усещане, че от 2005 година насам броят на пандизчиите в България е намалял с близо една трета, отбелязва швейцарската медия.

" Хората, живеещи край новия затвор, завиждат на изискванията, в които ще се живее там. Те споделят, че в новия затвор нарушителите ще живеят по-добре от елементарните българи ", споделя пред SRF заместник-министърът на правораздаването Дечев.

Защо понижават пандизчиите в България

Неговото мнение е, че " корените на насилието в пандизите са от комунистическите времена ". Пак от тези времена, съгласно него, са и аргументите за това, че пандизите в Източна Европа са по-пълни от тези на Запад - където повече се залага на по-откритите форми на наказване като да вземем за пример електронни белезници и други наказания без затвор.

Все отново пандизчиите и в България в последно време са по-малко, в сравнение с преди няколко години, осведоми SRF. И дава пояснение: доста българи напущат страната, популацията се топи.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР