Наскоро Южна Африка беше домакин на срещата на върха на

...
Наскоро Южна Африка беше домакин на срещата на върха на
Коментари Харесай

БРИКС: Изборът на Африка между САЩ и Китай

Наскоро Южна Африка беше хазаин на срещата на върха на БРИКС, която притегли вниманието на интернационалната общественост заради появяването на групата като евентуален кандидат за преобладаващото въздействие на Съединени американски щати в международните каузи. 

Централно място в тази полемика заемат функциите на Съединени американски щати и Китай. Тези две страни са главните търговски сътрудници на множеството африкански страни и всяка от тях има стратегически ползи, които се стреми да пази.  

Влиянието на БРИКС върху американско-африканските връзки

Промяната в дипломатическите връзки сред африканските страни и Съединени американски щати, дължаща се на БРИКС, ще донесе както преимущества, по този начин и дефекти за континента. Възможните изгоди от отдалечаването от Съединени американски щати включват:

  • Повишаване на автономността : Африканските страни биха могли да упражняват по-голяма самостоятелност при вземането на външнополитически решения, като се преценяват по-тясно със личните си ползи, без да усещат въздействието на огромна международна мощ.
  • Разнообразни партньорства : Възможността за нашарване на партньорствата и съюзите с други страни или районни блокове в границите на БРИКС може да докара до усилване на икономическите и политическите връзки и връзките в региона на сигурността, като се понижи зависимостта от една-единствена страна.
  • Засилване на районното съдействие :   Подобреното районно съдействие би могло да сплоти напъните за справяне с общи провокации като сигурността, развиването на инфраструктурата и икономическия напредък. Такова съдействие би могло да способства за триумфа на Африканската континентална зона за свободна търговия.

Въпреки това обтегнатите връзки със Съединени американски щати биха могли да имат и негативни последствия, в това число:

  • Икономически усложнения : Намалените благоприятни условия за търговия, директни задгранични вложения и икономическа помощ биха могли евентуално да попречват икономическия прогрес на континента. Особено наранени биха били тези, които се възползват от Закона за напредък и благоприятни условия в Африка (Africa Growth and Opportunity Act – Agoa), който дава удобен достъп до американския пазар.
  • Въздействие върху сигурността и стабилността : Съединени американски щати играят значима роля в поддръжката на мироопазващи и антитерористични начинания в африканските райони. Отчуждаването би могло да подкопае сигурността и стабилността, създавайки празнина във връзка с ресурсите, експертния опит и координацията в тези сериозни области.
  • Дипломатическа изолираност : Откъсването от главен световен състезател като Съединени американски щати може да докара до дипломатическа изолираност на африканските страни на международната сцена, като отслаби въздействието им в интернационалните организации и договаряния.

Последиците от разграничаването на африканските страни от Китай

Предприемането на тази стъпка ще разреши на африканските страни да разнообразят икономическите и политическите си партньорства, като понижат зависимостта си от Китай.  

Това би могло да докара до засилено ангажиране с други страни и райони, което ще докара до по-балансиран портфейл от интернационалните връзки. Освен това:

  • Повишаване на силата на договаряне : Чрез диверсификацията на партньорствата африканските страни биха могли да придобият по-силни позиции в договарянията, като евентуално си обезпечат по-добри условия в комерсиалните съглашения, капиталовите покупко-продажби и плановете за развиване.Други световни участници биха могли да се възползват от опцията да се намесят.
  • Утвърждаване на суверенитета : Някои африкански страни възприемат въздействието на Китай като прекомерно преобладаващо, което поражда опасения за автономност. Отчуждаването на Китай може да бъде метод за отстояване на националните ползи и отбягване на зависимостта от единствен задграничен сътрудник.

Въпреки това е значимо да се вземат поради рисковете:

  • Икономически неуспехи : Китай е главен стопански сътрудник, който дава вложения, търговски вероятности и инфраструктурни начинания. Отчуждаването на Китай може да докара до стопански неуспехи, като да вземем за пример понижаване на търговията и директните задгранични вложения.
  • Въздействие върху инфраструктурата: Китай е мощно зает в разнообразни инфраструктурни планове в Африка, в това число пътища, железопътни линии, пристанища и енергийни уреди. Обтегнатите връзки могат да попречват завършването на плановете и да попречат на бъдещото развиване, което ще се отрази на икономическия напредък и свързаността.

Глобално дипломатическо въздействие

Ролята на Китай в интернационалната дипломация и геополитиката е забележителна. Отдалечаването може да понижи въздействието на световните конгреси, където Китай има въздействие, като евентуално ограничи потенциала на африканските страни да пазят своите ползи.

Изключително значимо е да се означи, че изгодите и загубите от разграничаването от Съединени американски щати или Китай са спекулативни и зависят от голям брой фактори. Отношенията сред африканските страни и тези свръхсили са комплицирани и многостранни.

Всяко решение за отделяне от тях би трябвало да е обвързвано със задълбочена оценка на краткосрочните и дълготрайните последствия, като се регистрира изменящият се геополитически пейзаж. Ключът се крие в това Африка да формулира своите ползи и да ги преследва поредно.

Съществува ли единна африканска позиция във връзка с Съединени американски щати и Китай?

Африканските страни имат разнообразни външнополитически цели и съюзи, което води до разнообразни реакции на световните спорове. Съюзите варират от огромни сили като Съединени американски щати, Китай, Европейския съюз и Русия до неутралитет или невмешателство във външни спорове.

Хармонизирането на позицията по спора в Украйна би могло да бъде от изгода въз основа на въздействието му върху продоволствената и енергийната сигурност в Африка. Действието в сходство с тази обща позиция би било от изгода. По сходен метод установяването на групова вероятност за БРИКС, вместо да се разчита само на Южна Африка да дефинира африканския дневен ред, би могло да усъвършенства позицията на Африка в групата.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР