Наскоро Константин Папазов вдигна поредния си трофей в баскетбола, като

...
Наскоро Константин Папазов вдигна поредния си трофей в баскетбола, като
Коментари Харесай

Класата на спорта зависи от финансирането

Наскоро Константин Папазов подвигна следващия си трофей в баскетбола, като с тима на „ Левски Лукойл “ победи в НБЛ. Заедно с „ Левски “ печели два пъти Купата на България. През 2009-а е разгласен за треньор №1 на България. А преди 3 години на конференция оповестява за отдръпването си от треньорството. Но отводът му трае единствено два сезона. Връща се още веднъж отпред на „ сините “, които след година работа още веднъж са на върха. В изявление за „ Труд “ наставникът изрече мнение за подготвяните промени в Закона за хазарта.
Доста пари влизат от спорта от
хазартни и лотарийни игри. Как гледате на концепцията те да бъдат неразрешени да популяризират в спорта?
– Световна процедура е фирмите за
залози да дават пари за спорт. След общините те са вторите, които оказват помощ най-вече. И е обикновено, тъй като там е техният бизнес, в самите спортове, където има възвращаемост. Същите тези компании спонсорират и клубове от Шампионската лига по футбол, най-комерсиалния шампионат в света. И в случай че ние се опитаме да ги забраним това ще е пагубно за българския спорт, който сега е в тежко положение.

 – А страната не оказва помощ ли задоволително?
– Тя оказва помощ с инфраструктура, само че не и на клубовете. Вероятно и последователите на концепцията да се забранят сходни игри имат своите причини. Затова би трябвало да се седне на масата и да се изложат всички причини „ за “ и „ срещу “ и да се вземе най-хубавото решение за спорта.

– Имате ли взор по какъв начин е в другите страни?
– В Унгария, да вземем за пример, тези компании финансират самите федерации. Да, несъмнено би трябвало да има избрани правила и условия по какъв начин това да се случи. Но и да се употребява всяка опция за подкрепяне. Защото сходно извънредно решение ще се отрази и на класата на всички спортове, освен на баскетбола. Не си представям по какъв начин българския спорт ще си резервира равнището, в случай че се лиши, да вземем за пример от 5-10 милиона лв. годишно. От борба нямаме потребност. Държавата си има приоритет – образованието, здравеопазването… Спортът и културата са някъде по-назад. И откакто има опция за спонсориране дано да я използваме. Определено това, което трансформира класата на българския спорт е неговото финансиране.

– Как се намират пари за огромен тим?
– Единици са като нашия отбор, които имат късмет да ги спонсорира такава огромна компания като „ Лукойл “. А рекламата единствено оказва помощ на баскетбола. И ще ви дам образец, когато две години бях ръководител на Националната баскетболна лига. Тогава единствено с един диалози с „ Ефбет “ компанията се съгласи да ни оказва помощ. Подходиха с необикновен хъс и предпочитание. И съм сигурен, че финансирането, което ни дадоха тогава надвишаваше неведнъж, това което те получиха от нас като евентуални клиенти, реклама… Затова считам, че да се забрани компаниите за
залози да популяризират в спорта е прекомерно извънредно. И съм сюрпризиран, че сходни планове има в страна от Европейския съюз. Всеки краен негативизъм е губещ. Трябва да има добър разговор сред едната и другата страна, тъй че вълкът да остане утолен и агнето цяло. Все отново живеем в 21 век, където самаряните са на изгубване. Ето същите тези компании подкрепиха международното и европейско състезание по волейбол. Но за жалост в България първо гледаме приходите, кой какъв брой е взел, само че не и какъв брой е дал.

– И да ви върна към чисто спортните тематики. Вдигнахте купата на НБЛ, какъв сезон изпращате?
– Труден. За 5 месеца сформирахме тим и ето го резултатът. Постигнахме задачата си да станем първенци и да си осигурим присъединяване в Шампионската лига. Стигнахме финала за Купата на България и спечелихме Балканската лига. Трудно се прави класен тим за толкоз малко време.

– След триумфа споменахте, че сте тим с най-вече българи на терена. Това ли е пътят на българския баскетбол?
– Симбиозата българи и чужденци е комплицирана. Но когато българите имат такова значимо наличие то би трябвало да се означи.

– От дистанцията на времето по какъв начин гледате на ексцесиите, които станаха по време на плейофите в зала „ Универсиада “ – като неточност на клуба или по този начин е трябвало да стане.
– Да, случаят е реалност. За благополучие без съществени последици. Отчитаме го като наш пропуск. Надявам се повече да не се повтори. И почитателите би трябвало да са спокойни.

За новия сезон предвиждате ли нови попълнения?
– Нашият тим си слага високи цели, спонсорът ни също има огромни упоритости, тъй че обикновено е да имаме и по-добра селекция. А тя минава с привличането на чужденци. Но за тях е към момента рано да приказваме.

– Задават се международни квалификации на националния ни тим. Очакванията ви?
– Имаме и загуби досега, само че тимът играе устойчиво, има добра атмосфера. Ние не сме баскетболен колос. Имаме обаче своите шансове. В квалификациите досега ни липсваше шанс. Сега ни чакат значими мачове с Исландия, тим който гостува в Ботевград. Там имаме невероятна аудитория. После гостуваме на тима на Чехия, от който загубихме в първия конфликт. Не е невероятно!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР