Наситено оранжево-кафяво слънце грее през мъгливото небе, докато димът от

...
Наситено оранжево-кафяво слънце грее през мъгливото небе, докато димът от
Коментари Харесай

Димът от горските пожари в Канада задушава милиони в Северна Америка

Наситено оранжево-кафяво слънце грее през мъгливото небе, до момента в който димът от канадските горски пожари се популяризира в Северна Америка и отвън нея, задушавайки милиони хора и предизвиквайки съществени предизвестия за качеството на въздуха.


Защо има толкоз доста пушек?

Броят на пожарите и площта на изгорелите земи, както и количеството пушек, което се отделя от пламъците, са невиждани през този сезон на горските пожари, а съгласно публични лица, това е единствено началото.

Фактът, че пожарите се развихриха едновременно в цялата страна, също е необикновен.

Към сряда в Канада са изгорели повече от 8 млн. хектара (20 млн. акра) гори и пасища, с което е усъвършенстван годишният връх от 7,3 млн. хектара, подложен през 1989 година, оповестява Агенция Франс Прес.

А Канада към момента не е достигнала пика на пожароопасния сезон, който нормално е през юли или август.

" Имаме да вземем за пример пожар в Северен Квебек, който сега обгръща 700 000 хектара. Трудно е да си представим какъв брой огромен е той ", споделя Ян Буланже, експерт по пожарите към канадското министерство на естествените запаси.

Горещата и суха пролет е довела до огромен горивен пласт - изсъхнала растителност и мъртви клони - в бореалните гори (тайга – бел. ред.) на Канада.

Тлеещите хумусни пожари, които могат да горят надълбоко подземен, създават доста пушек, което води до по-високи излъчвания на въглероден оксид, споделя Джак Чен от канадското министерство на околната среда.

Последиците за климата са опустошителни, защото бореалните гори отделят 10 до 20 пъти повече въглерод на единица изгоряла повърхност спрямо други екосистеми.

Стотиците горски пожари от началото на май до момента са генерирали близо 600 млн. тона въглероден диоксид, което се равнява на 88% от общите излъчвания на парникови газове от всички източници в страната през 2021 година, оповестява Службата за мониторинг на атмосферата на Коперник (CAMS).

Какви са заплахите за здравето?

Димът от горските пожари е по-токсичен от други типове пушек и може да бъде по-опасен за човешкото здраве, в сравнение с други източници на замърсяване на въздуха.


Частиците са фини и могат да навлязат надълбоко в дихателните пътища.

Според специалисти и чиновници, димът от горските пожари, формиран от озон, серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, летливи органични съединения и фини частици PM2,5, съставлява заплаха за всички.

Но той може да бъде изключително рисков за дребните деца, бременните дами, пушачите, възрастните хора и тези, които страдат от хронични здравословни проблеми, предизвестява канадското държавно управление.

" Частиците са толкоз дребни, изключително свръхфините, че могат да попаднат чак в белите дробове, а по-късно да преминат в кръвния поток и да доведат до инфектиране ", споделя Кортни Хауърд, доктор в незабавното поделение в Йелоунайф в канадските Северозападни територии.

Това може да има и директни последствия върху психологичното здраве, настроението и тревогата, предизвестяват лекарите.

Последиците за дивата природа

Димните частици от горските пожари съдържат по-голям дял замърсители на въглеродна основа в разнообразни химични форми, които могат да се разпространят на стотици километри от самите пожари.

Този пушек може да докара до " остри или хронични резултати върху здравето на дивата природа ", тъкмо както при хората, споделя Матю Мичъл от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

" В дима има цялостен набор от химикали, които могат да повлияят на газообмена в кръвта, да понижат потенциала на белите дробове на животните ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

Отслабените животни са склонни да " почиват повече или да се пробват да понижат интензивността си. Така те не излизат на открито и не се хранят, не търсят храна или сътрудници ", сподели той.

" Дори морските бозайници, като китове и делфини, могат да бъдат наранени от дима, когато излизат да дишат ", сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР