Насилието над жените е забранено в мюсюлманското вероизповедание. Моралните норми,

...
Насилието над жените е забранено в мюсюлманското вероизповедание. Моралните норми,
Коментари Харесай

Ислямското право и сега защитава жените, насилниците са се отлъчили от вярата, заяви мюфтийството

Насилието над дамите е неразрешено в мюсюлманското изповедание. Моралните правила, залегнали в Корана, не разрешават потребление на принуждение в фамилията, против майката, дамата и децата от женски и мъжки пол. Това се споделя в изказване на Главното мюфтийство във връзка разгорялата се полемика към наличието на Истанбулската спогодба на Съвета на Европа против насилието над дами.

Направените от мюфтийството анкети демонстрират, че насилници са най-често хора, употребяващи алкохол, опиати, занимаващи се с проституция, със залагания и т н., т.е. са се отлъчили от ислямската просвета, морал и фамилни обичаи. Затова съгласно управлението на вероизповеданието " изкореняването " на насилието над женския пол, което е в основата на " Истанбулската спогодба ", не е натурален проблем, отговарящ на злободневните потребности на мюсюлманите.

Едновременно с това редица нормативни актове в страната и в този момент осъждат домашното принуждение, само че години наред не са прилагани в целокупност, установи управлението на вероизповеданието.

Как ислямското право пази дамата

Мюфтийството акцентира, че ислямът не разрешава жестоко държание по отношение на женския пол, а всевишният е споделил " Не посягайте на дамите! ". В Корана по доста явен метод са дефинирани правата и отговорностите на бременните, кърмачета, майките, при бракоразвод, след бракоразвод, аборт, имуществени и наследствени права, при подписване на брак или изповядване на бракоразвод пред свидетели; функционалностите на дамата като брачна половинка и майка; материалната й обезпеченост като брачна половинка й майка, а също въпросите отнасящи се до нейната духовна роля в фамилията и обществото, се споделя в известието на мюфтийството.

То коментира, че ислямското право планува 3 стадия за решение на фамилните спорове, свързани с дамите - на първия стадий се направлява, на втория брачният партньор и брачната половинка разделят леглата си, а в случай че и това не помогне, се стига до набожен арбитраж.

Ислямската жена е освободена от робското си състояние в фамилията и обществото, твърди мюфтийството. Той осведоми, че ислямското право отрежда равно и доста отговорно място на дамата в фамилията като мъжът е изгубил правото си да унаследява напълно жена си. Текстове в свещената книга на мюсюлманите проклинат похищението над лични деца и благославят равнопоставеността сред половете, в елементи са дефинирани изискванията за бракоразвод и следствията от него. Семейният мир и приемливост, взаимното почитание сред хората от друг пол и възраст са избрани в моралния кодекс на мюсюлманите, твърди мюфтийството.

Затова съгласно него Истанбулската спогодба не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие опасности за тяхната еднаквост като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на фамилиите ни, заключава мюфтийството.

" В обществото ни към момента не са зараснали дълбоките душевните рани на тоталитаризмът. Фашизмът и комунизмът от близкото ни минало се предадоха и рухнаха, тъй като посегнаха на религиозните ни полезности и устои ", се споделя в позицията, която приканва българските мюсюлмани да следват религиозните полезности, които изключват насилието над женския пол в фамилията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР