Нашият ежедневен опит ни показва, че Вселената има само три

...
Нашият ежедневен опит ни показва, че Вселената има само три
Коментари Харесай

Гравитационните вълни не потвърдиха хипотезата за четвъртото измерение

Нашият всекидневен опит ни демонстрира, че Вселената има единствено три пространствени измерения. Но някои физични модели допускат спомагателни, недостъпни за елементарния консуматор измерения. Следи от тях се очакваше да покажат гравитационните талази, получени при сблъскването на две солидни звезди.

Гравитацията е най-слабото от четирите фундаментални взаимоотношения, ръководещи Вселената. Едно от догатките, обясняващи тази специфичност гласи, че по аналога с фотоните, някакви гравитони, – хипотетичните носители на гравитационната мощ, се „просмукват“ в другите измерения. Това отслабва гравитационната мощ в следените от нас три измерения.

Тази догадка може да се ревизира посредством премерване на гравитационните талази. Именно това направиха учените от чикагския университет. Миналата година астрономите следиха сблъскването на две неутронни звезди. Заедно с гравитационните талази гърмежът породи електромагнитни талази във забележимия и инфрачервения набор, гама лъчи, рентгеново лъчение и радиовълни. Събитието даде неповторим късмет на астрономията, тъй като при сравняването на тези сигнали става допустимо да се разбере доста повече за Вселената, в сравнение с единствено от гравитационните талази.

Пресмятанията на американските учени демонстрираха, че всичките признати сигнали са добре съгласувани и няма съображение да се допуска съществуването на други измерения, с изключение на трите пространствени и времето.

Това наложи ограничавания по отношение на допустимите теории за природата на гравитацията и нейното отношение към тъмната материя и тъмната сила – двете най-големи секрети пред днешната физика.

Астрофизиците акцентират, че това изобретение напълно не поставя кръст на съществуването на други измерения. Те могат да се проявят посредством въздействието си на гравитационните талази на доста огромни дистанции.

Всъщност, общият модел напълно не се лимитира единствено с четирите фундаментални взаимоотношения. Учените позволяват съществуването на пето измерение, което се търси благодарение на профилирания уред Padme, създаден в Италия. Измерват се взаимоотношенията на частици антиматерия. В Padme, при сблъскването на позитрони с диамантена пластина се чака появяването на тъмни фотони, които могат да станат ключалката, през която да могат да се следят събитията, протичащи в регионите на Вселената, запълнени с антиматерия.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР