Нашите предложение за съдебната реформа са отпреди година и половина,

...
Нашите предложение за съдебната реформа са отпреди година и половина,
Коментари Харесай

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Нашите предложение за правосъдната промяна са отпреди година и половина, заради което към този момент са много остарели. Видяхте, че приехме Механизма за надзор върху основния прокурор. Обсъждахме и това да премахнем фигурата на основния прокурор като цяло, т.е. да я няма в новата конституция.

 

Това съобщи в коридорите на Народното събрание депутатът от Движение за права и свободи и член на Комисията по конституционни въпроси Делян Пеевски след срещата си с представители на ПП-ДБ и правосъдния министър Атанас Славов.

 

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски от ден на ден се обрисува като главен представител в Народното събрание по тематиката за конституционната промяна. Днес той заяви, че е разговарял с представители на ПП-ДБ - по-конкретно със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, с който, както изясни депутатът от Движение за права и свободи пред медиите, са разискали опцията да се заличи самата фигура на основния прокурор от главния закон.

 

" Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? ", запита той публицистите, които го разпитваха за аргументите за сходна стъпка. Пеевски посочи, че предлагането е пристигнало от десницата и неговата партия в този момент ще го обмисля. Ако се съди по тона му, Пеевски наподобява поддържа концепцията.

„ Преди година и половина година орязахме напълно пълномощията на основния прокурор, в този момент несъмнено ще вървим към премахването на тази фигура по предложение ПП-ДБ “, уточни той.

 

Той посочи, че предложенията в конституционния план на Движение за права и свободи, направен преди година и половина, са " много остарели ". И категорично уточни, че до момента на Движението не е показан нито един план от друга политическа мощ.

 

По думите му, медиите погрешно са интерпретирали думите му, че се работи по общ план за промени в Конституцията, да значат, че работата се концентрира само върху плана на Движение за права и свободи.

 

" Всички имат планове. Ще седнем, ще работим всички. Трябва да намерим общо единодушие. Никой не може да господства тази комисия (по конституционни въпроси - бел.а.) и тази Конституция. Трябва да я създадем дружно ", съобщи депутатът.

Пеевски разяснява, че по време на диалозите с ПП-ДБ въпросът за мястото му в конституционната комисия не е бил обсъждан, а са говорили единствено експертно за потребността от конституционна промяна.

Не става въпрос за една персона, търсим консенсус по тематиките. Освен това в никакъв случай не съм казвал, че се работи единствено върху плана на конституция на Движение за права и свободи, защото всички имат своите планове. Трябва да намерим общо единодушие. Никой не може да господства в тази комисия, тъй като се касае за конституцията на България, акцентира на финала Делян Пеевски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР