Наши изселници в Турция обмислят да разредят пътуванията до България

...
Наши изселници в Турция обмислят да разредят пътуванията до България
Коментари Харесай

Изселници в Турция разреждат пътуванията до България заради срива на лирата

Наши изселници в Турция обмислят да разредят пътуванията до България поради срутва на турската лира. В последните седмици валутата на южната ни съседка бележи забележителен спад, като в средата на април бяха достигнати равнища от 37 стотинки за лира.    
Традиционна изселниците от Кърджали се връщат по родните си места за по-дълга почивка през лятото. Пенсионерите идват още през април и се прибират назад в Турция през октомври. Повечето от идващите съчетават почивката с замяна на персонални документи. Пред паспортната работа към този момент се вият опашки. Идващите от Бурса и Измир признават, че сривът на турската валута удря фамилните им бюджети и ще им бъде все по-трудно да идват в България, тъй като нямат сметка. 

Мнозина от жителите на Кърджали считат, че моментът е преференциален за извършване на покупки в Турция, търговци обаче ги опровергават. Най-често локалните отскачат до Одрин, който е единствено на 10 километра от границата. Пазаруват перилни препарати, ядки и локум, детски и бебешки артикули. Кметът на село Ранилист Гюлтекин Фаик добавя, че със задграничното извършване на покупки хората гласят чеиза на дъщерите си, купуват и битова техника. В Ранилист практикуват така наречен споделено пътешестване и отправяйки се към Одрин си поделят разноските оп пътуването. 

Още по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР