Нашето Слънце може би някога е имало звезда-близнак, предполагат астрономите

...
Нашето Слънце може би някога е имало звезда-близнак, предполагат астрономите
Коментари Харесай

Слънцето е имало близнак?

Нашето Слънце може би в миналото е имало звезда-близнак, допускат астрономите – като „ бинарните “ звезди на Татуин в Междузвездни войни.

Харвардски откриватели настояват, че още едно слънце е било налице при образуването на Слънчевата система и това може да изясни редица характерности, в това число облакът от парчета в края на нашата Слънчева система.

Находката може да хвърли светлина върху събития като съществуването на вода на нашата планета и даже изгубването на динозаврите, считат откривателите.

Наличието на второ слънце също може да попълни празните места за Планета Девет, хипотетичното тяло, за което учените считат, че може да дебне на ръба на нашата Слънчева система.

Учените считат, че облакът Оорт се е образувал от останки, останали от образуването на Слънчевата система и нейните съседи, където части са били разпръснати от планетите на огромни дистанции, а някои са стигнали до звезди от други системи.

Но в случай че в миналото Слънцето е било двоична звезда „ близнак “, би било по-лесно да разберем по какъв начин се е образувал облакът Оорт, споделят създателите на проучването.

„ Предишните модели са имали усложнения при основаването на предстоящото съответствие сред разпръснати дискови обекти и външни облачни обекти на Ooрт “, пишат те.

„ Моделът на двоично снимане предлага доста усъвършенстване и рационализиране, което на пръв взор наподобява явно: множеството звезди, сходни на Слънцето, са родени с бинарни спътници. “

Разбирането на образуването на облака на Оорт би могло да даде на учените значима визия за историята на живота на Земята, споделят откривателите.

„ Обектите във външния облак на Оорт може да са изиграли значими функции в историята на Земята, като вероятно снабдяване на вода на планетата и причиняване на изгубването на динозаврите “, споделят учените.

Бинарните звезди са по-добри в привличането и улавянето на парчета (като материала, образувал облака на Оорт), съгласно Ави Льоб от Харвард.

Льоб споделя: „ Ако облакът на Оорт се образува, както се следи, това значи, че Слънцето фактически е имало сателит с сходна маса, който се губи преди Слънцето да напусне родния си клъстър. “

Изследователите споделят, че бинарната звезда е изчезнала в ранната история на Слънчевата система и в този момент може да бъде съвсем на всички места.

„ Изгубеният приятел на Слънцето към този момент може да бъде на всички места по Млечния път “.

„ Преди загубата на бинарната система обаче, Слънчевата система към този момент е образувала външната си обвивка от обекти, а точно облака Оорт и евентуално Планетата девет “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР