Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме

...
Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме
Коментари Харесай

Радиопиесата „Болен“ – общодостъпна на сайта на БНР по повод 10-годишнината си

„ Нашата цел е високохуманна и даже – естетическа. Ние одобряваме с отворени прегръдки всички, без дискриминация,  учредена на пол, изповедание, раса, полова ориентировка, възраст или обучение. Ние сме подготвени да превърнем всяко човешко създание в наш подопечен. Болен значи човек. Болен значи еднакъв. Хоспитализацията успокоява и възстановява психическия баланс. Хоспитализацията е целесъобразна във всевъзможни обстановки. Хоспитализацията е висше богатство “…
С тези ведри приветствени слова на Медицинската сестра, основен, неедноизмерим и напълно нелесен за преглъщане персонаж от радиопиесата „ Болен “ на Ани Васева, приветстваме и ние всички минали, сегашни и бъдещи слушатели. „ Болен “ (наред с творби от същия интервал като „ Трансферату “ на Младен Алексиев и Станимир Панайотов) бележи един напълно нов стадий в богатата история на Радиотеатъра у нас. Преведено на езика на „ Аларма “, за която и двете радиопиеси постоянно са били извор на ентусиазъм,… това е все едно да организираш концерт на Лидия Ланч, на бандата на Кинг Аишоба от Северна Гана или на бележити камбоджански нойз-авангардисти от поколението на Chinabot в зала, в която до момента е звучала предпочитано класическа музика (тук в ролята на Джон Пийл влиза редакторът Ина Вълчанова, на чийто тъничък естетически нюх и неконвенционално мислене изискуем надалеч освен тези две пиеси през годините). С горното съпоставяне, несъмнено, не накърняваме ни минимум статута на класиката, пред която благоговеем – единствено споделяме, че през ХХI век съществуват… повече типове класика (и това е прекрасно)!

Освен пиесата „ Болен “, която можете да слушате тук за безконечни времена, предоставена ни общително от Радиотеатъра, по избор и с разрешението на създателите на текста и музиката, чуйте и изявлението ни с Ани Васева, което направихме във връзка 10-годишнината и в което си припомняме основни епизоди – и от 2011 (когато премиерата на „ Болен “ за малко да се състои в мазето на радиото), и от Античността (когато също е имало радиотеатър, макар че не се е наричал тъкмо така). А пандемията я оставете: да вършим паралели с нея е по-скоро досадно, в сравнение с закономерно… Затова и изстрелваме този патрон тук, в това изявление, с цел да не се постанова след това. „ Болен “ е надалеч по-дълготрайно произведение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР