Нашата цел е да предизвикаме дискудия. Има различни инструменти. Как

...
Нашата цел е да предизвикаме дискудия. Има различни инструменти. Как
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Искаме справедливост за пенсиите

Нашата цел е да предизвикаме дискудия. Има разнообразни принадлежности. Как ще ги комбинират - зависи от волята на ръководещите, споделя депутатът от Движение за права и свободи
- Господин Адемов, внесохте предложение сред първо и второ четене на бюджета за смяна на така наречен швейцарско предписание, по което ще се трансформират пенсиите от 1 юли. Каква е концепцията Ви?

- Ще отдръпва предлагането. Нарочно съм го направил това предложение, с цел да предизвикам полемика. Швейцарското предписание предлага пенсиите да се осъвременят по формула, която се изчислява според 50% от растежа на междинния застрахователен приход плюс 50% от растежа на хармонизирания показател на потребителските цени - това е огромната потребителска кошница. Но пенсионерите пазарят от дребната кошница. Нейната инфлация за януари е 9,1%, а на огромната за цялата предходна година е 2,3%. Оттук идва несправедливостта. И по тази причина непрестанно изостават пенсиите. Кирил Ананиев по време на първото четене го сложи този въпрос. Но желая да продължим с тази полемика, тъй като прословутият проблем с преизчисляването на т.нар остарели пенсии произтича тъкмо от това.

Осигурителният приход е нараснал 2 пъти през последните 10 година Докато инфлацията се движи сред 0 и 2%. И по какъв начин да стане осъвременяването? Какво е това осъвременяване?

- Защо оттегляте предлагането си?

- Ако не го отдръпва и го одобряват, коефициентът ще бъде  по-малък от 6,1%, тъй като инфлацията е към 2% за 2021 година Няма да е дейно осъвременяването.

- Какво би трябвало да се направи, с цел да не изостават пенсиите от повишаването на живота?

- Не се прави разлика сред 3 неща. Едното е преизчисляване на пенсиите, за което приказват сътрудниците от Българска социалистическа партия без да схващат защо става въпрос. Преизчисляването се прави с нов застрахователен приход.

Актуализацията се прави с коефициент - това, което приехме, той да е 1,35 - нов коефициент за прослужени години.

Докато осъвременяването е по швейцарското предписание.

Това са разнообразни принадлежности. Това, което направихме през последната година и в края на предходната с измененията в КСО, когато променихме актуализацията, превъртяхме през годините стаж. Който има повече се твърди, че има повече принос.

Да, само че има още един аршин - приход. Той не е изменен и по тази причина се получават тези разлики. Трябва да се нападна приходът. Но тъй като изисква огромен финансов запас, всички се въздържат да го трансформират по този метод. 

- От юли ще отпадне т.нар коронавирус добавка. Какво би трябвало да се направи, с цел да не се понижат пенсиите?

- Какво се чака - ще каже общественият министър. Нали вършат разбор, дано да го забележим. Трябва да продължи да се мисли по какъв начин пенсиите да бъдат съответно осъвременени. Защото швейцарското предписание се отнася към осъвременяването.

Аз желаех да бъде 75% от растежа на инфлацията, само че не от хармонизирания показател, а от дребната потребителска кошница. Но в закона е заложен хармонизираният индекс. 

Но най-малко да ги изприказваме тези неща, с цел да помогнем на министъра при вземането на решение. Защото няма автоматизирано решение, което да вдигне пенсиите. Това, което може да се направи, е с разнообразни принадлежности да се работи. Единият вид е да пораства коефициентът - т.е. актуализацията. Другият - да се промени швейцарското предписание - примерно растежът на осигурителният приход, тъй като е огромен, той да бъде 75%, а пък инфлацията - 25. И третият вид е преизчисляване с нов застрахователен приход. Всички тези принадлежности имат друга цена. Как ще ги комбинират - зависи от волята на ръководещите.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР