Наш сънародник с двойно гражданство е напусна Република Северна Македония,

...
Наш сънародник с двойно гражданство е напусна Република Северна Македония,
Коментари Харесай

Българи бягат от Македония, отказват им лекарска помощ

Наш съотечественик с двойно поданство е напусна Република Северна Македония, с цел да се лекува в България. Той твърди, че в западната ни съседка неведнъж му е отказвано лекуване поради произхода му, съобщи Нова телевизия.

Мъжът прикани управляващите у нас да се намесят, защото, по думите му, обстановката ескалира и българите са лишавани от от ден на ден права.
-->
Горан Серафимов е в София от няколко дни. Напуска Скопие, поради влошаващото му се здравословно положение.

„ Бях подложен на огромен напън. Имам проблем с крайници, имам проблем с херния, отказано ми е правото на опазване на здравето, всички съществени човешки права. За това, че ние не сме приети там. Аз имам подадени тъжби в комисията по дискриминация, само че за това, че не съществуваме като част от народа, се отклоняват всички тъжби, които сервира ”, сподели Горан Серафимов.

Горан твърди, че поради отказана здравна и обществена помощ един от най-близките му другари, също от български генезис, умира преди 7 месеца. „ Той беше диабетик. Човекът умря безусловно от мраз и от апетит. Това е жално и апелирам българската страна да се разсъни. Моля институциите да реагират. Ние нямаме кой да ни отбрани с изключение на българската страна ”, сподели Серафимов.

Горан твърди, че сънародниците ни там все по-трудно намират и издръжка. „ Един очевидно проявен българин не може да бъде даже преносвач. За това, че в случай че се стартира в някоя частна компания, на притежателя на компанията ще пристигна ревизия и ще му кажат: " или го освободи от работа, че е българин или ще измислим някаква санкция ". „ Имах няколко лични бизнеси. Фалираха ми ги ”, сподели Серафимов.

Броят на българите, напускащи Северна Македония, внезапно се усилва в последните месеци, твърди нашият съотечественик.

„ Аз се надявам, че е краткотрайно бягство, само че желая да предупредя, че можем да чакаме емигрантска, не дай си Боже, бежанска вълна. Говорим и за българи като мен, които имат двойно поданство, само че и за българи без поданство. Аз имам информация за някъде 1000 фамилии, които размишляват в тази посока ”, сподели Серафимов.

Самият той към този момент вижда бъдещето си в София. „ Моето семейство е умряло, самичък съм. Мисля да стартира изначало. Може един ден да се върна отново ”, изясни Горан Серафимов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР