Насърчаването на споделените европейски ценности и културното многообразие сред младите

...
Насърчаването на споделените европейски ценности и културното многообразие сред младите
Коментари Харесай

Крис Захариев е българският посланик на европейските кинонагради LUX

Насърчаването на споделените европейски полезности и културното разнообразие измежду младежите постоянно е било приоритет на Европейския парламент. Какъв по-добър медиатор от киното, с цел да се сътвори развълнуван спор по отношение на европейските хрумвания? Това е и задачата на премия LUX – Европейската кино премия на публиката.

Създадена през 2007 година от Европейския парламент, премията LUX има за цел да подкрепя разпространяването на европейското кино.

Сред номинираните през годините попадат и български филми като „ Светът е огромен и избавление дебне отвред “, „ Източни пиеси “ и „ Урок “.

От 2020 година тя се връчва като Европейска кино премия на публиката в партньорство с Европейската кино академия, Европейската комисия и Europa Cinemas. От тази година спечелилият се избира посредством гласоподаване както на евродепутатите, по този начин и на обществеността.

И трите номинирани кино лентата за тазгодишното издание към този момент имат и номинации за „ Оскар “. Това са „ Тяло Христово “ на Ян Комаса, „ Колектив “ на Александър Нанау и „ Още по едно “ на Томас Винтерберг.

Като продължение на филмовата премия от 2010 година е част и планът „ 27/28 пъти кино “ - 10-дневен натоварен курс за млади европейски кинолюбители и запалянковци във Венеция. Те стават най-младото жури на фестивала във Венеция и посланици на премията LUX в своята страна.

За актуалното издание на премията българският дипломат е Крис Захариев - един от най-популярните влогъри в България, създател на уеб сериала „ Да се изгубиш преднамерено “ и цифров водещ на новия сезон на „ България търси гений “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР