НАСА вчера оповести, че праховата буря на Марс е вече

...
НАСА вчера оповести, че праховата буря на Марс е вече
Коментари Харесай

Праховата буря на Марс стана глобална

НАСА през вчерашния ден оповести, че праховата стихия на Марс е към този момент световна – т.е. толкоз се е разраснала, че обгръща цялото кълбо на планетата. 

Напомням на читателите, че предходната неделя организацията изгуби контакт със остарелия марсоход “Опортюнити ”. Досега радиоконтактът не е обновен, само че екипът не храни вяра това да стане, до момента в който прахът не падне назад на повърхността. Работата на “Кюриосити ” продължава обикновено – той, за разлика от “Опортюнити ”, не разчита на слънчеви акумулатори, а има нуклеарна батерия, позволяваща му да работи непрекъснато.

Именно “Кюриосити ” прави невиждани наблюдения на бурята. Атмосферната мъгла, която блокира слънчевите лъчи, се мери с индикатора “тау ” – той към този момент е 8.0 над кратера Гейл, където работи “Кюриосити ”. “Опортюнити ” за финален път мери тау 11.0 – денят над равнината Меридиани на практика се бе трансформирал в нощ. Учените към момента не схващат напълно  механизмите, по които се образуват световните прахови стихии. Не е ясно за какво някои стихии са дребни и не престават единствено към седмица, до момента в който други стават толкоз огромни, че обгръщат цялата планета.

За финален път стихия от подобен мащаб породи на Марс през 2007 година, преди повече от десетилетие. Днес обаче, за разлика оттогава, има доста повече орбитални задачи, които следят – американските “Марс Одисей ”, “Марс Риконисънс Орбитър ” и “Мейвън ”, европейската “Марс Експрес ”, руско-европейската “ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър ”, индийската “Марсианска Орбитална Мисия ”. Всички те вършат измервания и ще обогатят човешките знания. 

Праховите стихии не са неповторими за Марс – и на Земята има такива в пустинните региони. Няма обаче метод те да станат световни – плътната атмосфера, мощната гравитация и преваляванията по света пречат това да стане. Учените считат, че в този момент, откакто Марс е затрупан целия от прахуляк, верижната реакция не може да продължи – няма по какъв начин вятърът да загребва от ден на ден прахуляк, тъй че чакаме през околните седмици бурята да стихне. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР