NASA възнамерява това лято да изведе в околоземна орбита новия

...
NASA възнамерява това лято да изведе в околоземна орбита новия
Коментари Харесай

Юни месец ракетата Falcon Heavy ще изведе в орбита най-точния атомен часовник

NASA има намерение това лято да изведе в околоземна орбита новия галактически атомен часовник DSAC (Deep Space Atomic Clock) с размер почти колкото кутия за обувки.
Въпреки компактните размери, часовникът DSAC е доста по-точен и доста по-устойчив на неподходящото въздействие на галактическото пространство от всички други сходни решения. За едно денонощие отклонението на новия атомен часовник е в границите на 2 наносекунди (2 милиардни елементи от секундата), а за десетилетие той се отклонява от действителното време за към 7 милисекунди.

Първият образец на DSAC ще бъде изпратен в космоса, като част от потребния товар при идващия полет на тежката ракета Falcon Heavy на частната галактическа компания SpaceX, плануван за месец юни тази година.

Измерването на времето с доста огромна акуратност играе извънредно значима роля в най-критичните области на практическата просвета. Спътниковата система за световно позициониране GPS не може да работи без свръхточно премерване на времето, галактическите кораби в орбита и отвън орбита разчитат на информацията от земните свръхточни атомни часовници, с цел да дефинират своето тъкмо местоположение и за внасяне на корекции в своята траектория.

Свръхточният атомен часовник в космоса ще обезпечи по-точна синхронизация, тъй като ще се избегне забавянето на сигнала от Земята до галактическите апарати, а и няма да се постанова потреблението на огромни антени за хващане на земните сигнали.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР