НАСА ще даде шанс на друга компания да изпрати апарат

...
НАСА ще даде шанс на друга компания да изпрати апарат
Коментари Харесай

НАСА търси втора компания за мисия до Луната

НАСА ще даде късмет на друга компания да изпрати уред на Луната, близо година откакто организацията разгласи, че SpaceX ще има тази опция.

Съгласно новия проект, организацията ще разгласи втори конкурс за система за кацане за всички американски компании, разнообразни от SpaceX, за втори кацащ уред да бъде квалифициран за полет до 2026 или 2027 година Победителят от този втори контракт, дружно със SpaceX, „ ще проправи пътя към бъдещи повтарящи се лунни транспортни услуги за астронавти на Луната “, сподели НАСА.

Това не е единствено добра вест за съперниците. Агенцията също по този начин съобщи, че уголемява съществуващия си контракт със SpaceX за още един уред, който ще лети с спомагателна демонстрационна задача с екипаж през втората част на десетилетието.

Съобщението на НАСА в сряда бележи огромно уголемение на програмата Артемида, амбициозната поредност от планувани задачи на организацията за изпращане на хората на Луната за първи път от дните на Аполо.

НАСА беше подложена на рецензии както от частната промишленост, по този начин и от Конгреса, откакто разпореди един единствен контракт за 2,89 милиарда $ за системата за кацане на SpaceX предишния април, а Blue Origin стигна до такава степен, че съди НАСА във федералния съд. Но този път админът на НАСА Бил Нелсън твърди, че организацията цели да насърчи конкуренцията.

Агенцията ще пусне план за оферти в края на месеца, след което ще бъде отворено за всички американски компании, с изключение на SpaceX.

Засега НАСА не оповестява какъв брой евентуално ще коства всичко това, също така, че ще бъде контракт с закрепена цена. Това е значимо, защото организацията уточни повода да избере единствено един претендент за системата за кацане предходната година поради бюджетни ограничавания. Допълнителни детайлности за цената на контракта ще бъдат оповестени идната седмица, откакто президентът Байдън разгласи бюджета за 2023 фискална година.

Повече  може на намерите в графа Технологии.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР