НАСА отбеляза 20-ата годишнина от трагедията на совалката Колумбия“ с

...
НАСА отбеляза 20-ата годишнина от трагедията на совалката Колумбия“ с
Коментари Харесай

НАСА отбеляза 20 години от трагедията на космическата совалка „Колумбия“


НАСА означи 20-ата годишнина от нещастието на совалката „ Колумбия “ с тържествени церемонии и възпоменателни служби в галактическите центрове в Съединени американски щати по време на обичайното годишно отдаване на респект към починалите астронавти в четвъртък, съобщи АП.

Повече от 100 души се събраха под сивото небе в галактическия център „ Кенеди “, с цел да почетат освен седемчленния екипаж на „ Колумбия “, само че и останалите 18 астронавти, починали при осъществяване на служебния си дълг. Двете произшествия на совалките на НАСА дават отговор за повече от половината имена, издълбани в черния гранит на мемориала „ Космическо огледало “, за останалите са отговорни самолетни произшествия.

Никой от членовете на фамилиите на астронавтите на „ Колумбия “ не участва на утринната гала. Цви Коников, локален равин, си спомни по какъв начин първият израелски астронавт Илан Рамон го попитал преди полета по какъв начин да съблюдава шабат в продължение на две седмици в орбита с голям брой залези дневно.

„ Илан ни съобщи мощно обръщение: Без значение какъв брой бързаме, без значение какъв брой значима е нашата работа, би трябвало да спрем и да помислим за какво сме тук на Земята и това тъкмо вършим през днешния ден - стопираме, с цел да си напомним паметта на всички тези смели души “, сподели Коников.

„ Колумбия “ беше разрушена при завръщането си на 1 февруари 2003 година, откакто парче пяна от резервоара за гориво се бе отделило и пробило лявото крило по време на излитането 16 дни по-рано. Совалката се разпадна над Тексас единствено 16 минути преди плануваното кацане във Флорида.

Управлението на полета на НАСА не отдаде нужното внимание на пробива в крилото макар опасенията на мнозина. Подобна систематична неточност докара до загубата на совалката „ Чалънджър “ по време на политане на 28 януари 1986 година, убивайки всичките седем души на борда, в това число учителката Криста Маколиф.

Пожар на стартовата площадка на „ Аполо 1 “ лиши живота на трима астронавти на 27 януари 1967 година

Тъй като тези три нещастия се случват при започване на годината, НАСА дефинира последния четвъртък на всеки януари като дата за отбелязване на паметта на своите починали астронавти. В галактическите центрове в цялата страна знамената бяха спуснати на половина, като се организираха церемонии, съпроводени от полемики за сигурността на галактическите полети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР