НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна ...

НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна

Менюто на космонавтите - насекоми и водорасли

НАСА избра 18 фирми да продължат да разработват галактическа храна за астронавтите на дълготрайните мисии до Марс и други планети, като измежду победителите са производители на стекове от 3Д принтери и на артикули , съдържащи гъбички, протеини от инсекти и водорасли, заяви организация Юнайтед прес интеренешънъл .

Американската галактическа организация обяви, че конкурсът " Дийп спейс фууд челиндж " (Deep Space Food Challenge) e жизненоважен за запазване на здравето и положителното въодушевление и форма на астронавтите в сроковете на дълга изолираност . 

Близо 10 чиновници на НАСА с експеримент в производството на храни и галактически полети ценят предложенията на над 100 участници в конкурса, сподели Ралф Фрича, старши управител в НАСА.

Сред победителите е стек от 3Д принтер, предложен от консорциум " Мишън:Спейс фууд " от Калифорния. Една от фирмите в него е " Алеф фарм " , принтирала сполучливо стек през февруари тази година. В надзорния съвет на компанията са холивудската звезда Леонардо ди Каприо и оттеглилата се астронавтка Карън Найбърг.

Източник: standartnews.com