НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна ...

НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна

Какво ядат космонавтите: 3Д стекове, водорасли и насекоми

НАСА избра 18 фирми да продължат да разработват галактическа храна за астронавтите на дълготрайните задачи до Марс и други планети, като измежду спечелилите са производители на стекове от 3Д принтери и на артикули, съдържащи гъбички, протеини от инсекти и водорасли, заяви организация Юнайтед прес интеренешънъл, представена от dir.bg.

Американската галактическа организация обяви, че състезанието " Дийп спейс фууд челиндж " (Deep Space Food Challenge) e жизненоважен за запазване на здравето и положителното въодушевление и форма на астронавтите в сроковете на дълга изолираност. НАСА обяви предходната седмица, че повече от 10 организации ще получат по 25 000 $ грант, с цел да продължат да разработват галактически храни и артикули.

Близо 10 чиновници на НАСА с експеримент в производството на храни и галактически полети правят оценка предложенията на над 100 участници в състезанието, сподели Ралф Фрича, старши управител в НАСА.

Сред спечелилите е стек от 3Д принтер, препоръчан от консорциум " Мишън:Спейс фууд " от Калифорния. Една от фирмите в него е " Алеф фарм ", принтирала сполучливо стек през февруари тази година. В надзорния съвет на компанията са холивудската звезда Леонардо ди Каприо и отдръпналата се астронавтка Карън Найбърг.

Компания " Астра гастронъми " от Сан Франциско пък има намерение да отглежда и дехидратира бързорастящи микроводорасли, с които да създава хрупкави хапки с ядки.

Производителят " Дийп спейс етномокалчър " от Самървил, Масачузетс ще употребява кафези от тъкани на инсекти, с цел да култивира тъкани, с цел да може крайният питателен артикул да съдържа протеини и мазнини от кафези на инсекти.

Източник: standartnews.com