НАСА е публикувала анимации на разпространението на пепел и частици

...
НАСА е публикувала анимации на разпространението на пепел и частици
Коментари Харесай

Как се разпространява вулканичната пепел по планетата (ВИДЕО)

НАСА е разгласила анимации на разпространяването на пепел и частици в атмосферата на Земята след изригване на вулкан. За тази цел организацията е употребила данните от спътници.

Двете видеа с мнения към тях са оповестени на уеб страницата на НАСА.

Вулканичният облак съдържа два вида аерозоли – съдържащи серен диоксид и силикати (включително силиций). Спътниците могат да открият тези съединения с помощта на това, че върху тях се разсейват ултравиолетовите лъчи.

Знаейки мястото, времето, продължителността и динамичността на изригването, както и посоката напразно в региона на естественото злополучие, учените са способни да предвиждат разпространяването на вулканичните артикули в атмосферата на планетата и тяхното въздействие върху околната среда.

След изригване на вулкан околните региони могат да се окажат покрити с многометров пласт пепел, който дружно с дима и газовете се популяризират на стотици километри от огнището.

Това води до усложнения в придвижването на самолетите и нужда от евакуация на жителите на обитаемоте места, намиращи се в региона на естественото злополучие.

НАСА разполага с ефикасни средства за прогнозиране на следствията от естественото събитие.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР