Нас ни събира важната цел да опазим здравето на хората.

...
Нас ни събира важната цел да опазим здравето на хората.
Коментари Харесай

Д-р Теодора Николова: Мръсният въздух е тих и невидим убиец, който засяга всички органи

Нас ни събира значимата цел да опазим здравето на хората. Това е огромна идея за лекарите от Лекарска мрежа за чист въздух. Това сподели доктор Теодора Николова – кардиолог Медицински университет София в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. Според нея предварителната защита е доста по-важна в сравнение с лечението на следствията от мръсния въздух. " Това е един спокоен, незабележим палач, на който ние сме подложени ежедневно. Той визира освен най-очевидното нашата дихателна система, за жалост следствията от експозицията на замърсен въздух засягат всички органи и системи. " Нашата съществена цел е да наблегнем на обществото, че това е проблем, да се знае и да се стартират разнообразни дейности, които да понижат това замърсяване “, сподели Николова. 

Според Станислав Малчев – правист от " Сдружение за въздух и здраве “ казусът с мръсния въздух в България е доста сериозен. " Не е въпрос просто на демографска рецесия, на стопански условия, а е и въпрос на публично здраве, на предварителна защита, на промоция на здравето. Този проблем е толкоз бездънен и толкоз незабележим по едно и също време, че в действителност би трябвало да се одобряват някакви ограничения. Заедно можем да се преборим, тъй като всички биваме тровени от този незабележим палач. “  

Целият проблем в границите на Европейския съюз коства 900 милиарда годишно. Загубите от мръсния въздух, съгласно Станислав Малчев, не са единствено загуби на човешкият фактор, само че това е загуба и за стопанската система, за здравните системи. " В момента, в който един жител влезе в болничното заведение, разноските, които би трябвало да бъдат осъществени, с цел да може той да бъде оздравял сполучливо, скачат в пъти по отношение на разноските, които бихме провели другояче за предварителна защита и промоция за здраве. Оттук може да се спестят човешки животи и здраве. “  

СЗО е организацията, която задава насоките, рекомендациите в тази тенденция, сподели още той и изясни, че от предходната година тези стандарти са повишени: 5 пъти по-завишени условия към фините прахови частици, 4 пъти по отношение на азотния диоксид и 3 пъти по отношение на серния диоксид в атмосферата. " Фактът, че се завишават стандартите значи, че ние дишаме и произвеждаме все по-мръсен въздух. И ние действително не вършим нищо макар всички обществени политики. На локално равнище в България не се прави задоволително “.  

Д-р Теодора Николова е на мнение, че за смяна и предварителната защита от мръсния въздух би трябвало да се работи отборно като общество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР