Нарушаването на връзката кислород-водород може да стане ключът за появата

...
Нарушаването на връзката кислород-водород може да стане ключът за появата
Коментари Харесай

Нов по-ефективен катализатор за превръщането на водата в гориво

Нарушаването на връзката кислород-водород може да стане ключът за появяването на безграничен източник на чисто гориво. Но да да се откри стопански преференциална технология за този развой е прекомерно комплицирано. Сега се появи информация за основаването на нов преуспяващ катализатор. Той е ефикасен, наличен, и постоянен в мощно киселинна среда.
За разцепването на молекулата на водата на О2 и водород се употребяват електролизери. Най-ефективните от тях употребяват мощни корозивни киселини и специфични електроди от иридиев оксид и рутениев оксид. Първият вид е по-стабилен, само че иридият е един от най-редките метали на Земята. Ето за какво учените от дълго време търсят неговата подмяна.

Учените от Илинойския университет взеха решение вместо един метал в електродите да употребяват два – итрий и рутений.

Тестовете на новото вещество демонстрират, че в мощна киселинна среда и под въздействието на висока температура, физическите характерности на итриевия рутенат се трансформират. Веществото става по-малко поресто и приема нова кристална конструкция. Това дава опция за разделянето на молекулите вода с по-висока скорост, в сравнение с в актуалната индустрия.

Специалистите смятат, че това проучване ще стане значим стадий в основаването на нова технология за чисто приемане на водород.

Следващата стъпка на учените е основаването на лабораторен първообраз за тестване, възстановяване стабилността на електродите и рационализиране на технологията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР