Нарушаването на ограничителната заповед у нас не се преследва. А

...
Нарушаването на ограничителната заповед у нас не се преследва. А
Коментари Харесай

Експерти: Нарушаването на ограничителна заповед не се наказва у нас

Нарушаването на ограничаващата заповед у нас не се преследва. А и в множеството случаи нарушителите се санкционират доста леко. Това сподели ръководителят на Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола Геновева Тишева на нарочна конференция.
Според зам.-председателя на алианса Анна Николова проблемите при използването на закона за отбрана от домашното принуждение са доста. Един от тях е неналичието на наказателноправна отбрана на жертвите и действително има доста малко производства, които са формирани за нарушаване на ограничаваща заповед.
" И това е на фона на увеличаващия се брои нарушавания на заповед за отбрана ", посочи Николова.
Председателят на Алианса добави, че нарушаването на ограничаващата заповед, макар че от 2009 година съставлява закононарушение по Наказателен кодекс, не се преследва. " В множеството случаи не се санкционират или се санкционират доста леко, т.е няма ефикасни присъди, а има доста тежки нарушавания на заповедите ", акцентира Тишева.
От неправителствената организация разясниха убийството на 42-годишната жена в София по-рано този месец. Тя беше убита с пет патрона от 64-годишния си брачен партньор в заведение и пред очите на своя другарка.
Те описаха, че дамата е подала четири тъжби до полицията и прокуратурата, звъняла и неколкократно на тел. 112 и е имала издадена ограничаваща заповед по отношение на мъжа си. Последната тъжба е подадена часове преди убийството, само че по този начин и нито една институция не е взела под внимание недоволствата ѝ.
От " Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола " приканиха институциите да стартират ефикасна битка с насилието над дами. Те оповестиха " нулева приемливост " към казуса, а позицията им беше подкрепена и от Български фонд за дамите.
Организацията изиска да се ратифицира неотложно Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дамите и домашното принуждение, по-известна като Истанбулската спогодба. Според тях Законът за отбрана от домашното принуждение не се следва от съда, не се дава и незабавна и съответна постоянна отбрана на потърпевшите лица и техните деца. Тази липса на законови наказания пък окуражавали насилниците.
" С това представителите на институциите стават съучастници с насилника и способстват за неговата безотговорност ", отбелязва още в позицията си неправителствената организация.
Тя упорства още да се инкриминират " преследването " като държание със застрашителен темперамент против съответно лице, както и систематичното практикуване на психическо принуждение. Освен това желаят да се подсигурява достъпа до съд на жертвите на домашно принуждение и да се ускори наказателната отговорност за нарушение на заповедта за отбрана от домашно принуждение, като се плануват по-високи наказания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР