Народното събрание възложи на Сметната палата да направи одит на

...
Народното събрание възложи на Сметната палата да направи одит на
Коментари Харесай

Сметната палата ще проверява „Български пощи“ след кибератаката

Народното заседание разпореди на Сметната палата да направи одит на положението на „ Български пощи “ по отношение на неизплатените заплати на чиновниците и хакерската офанзива, която за седмици блокира работата на сдружението.

Проверката ще бъде за интервала 1 януари 2019 - 31 април 2022 година. Извършването на одита от Сметната палата би трябвало да стартира от 23 май тази година, а внасянето на окончателния отчет за положението на „ Български пощи “ в деловодството на Народното събрание е до 29 август.

Първоначално се оферираше одитът да обгръща интервала от 1 януари 2020 година до 30 април т.г., само че по предложение на Благовест Кирилов от „ Българска социалистическа партия за България “ обсегът беше уголемен с една година обратно.

По предложение на Халил Летифов от Движение за права и свободи срокът за внасяне в Народното събрание беше продължен с един месец, с цел да се извърши подробен одит и да не се „ претупва дебатът по резултатите от тази

Вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова, под чийто надзор минаха „ Български пощи “, поддържа предлагането за одит и съобщи, че колкото по-дълъг интервал обгръща, толкоз по-добре.

Пред депутатите тя посочи, че това е следващата инспекция на сдружението. Твърди, че тя е инициирала и вътрешен одит от Министерския съвет за положението на парцелите на „ Българските пощи “, сезирала е министъра на финансите за незабавна инспекция от „ Агенция за държавна финансова ревизия “ (АДФИ), Националната организация за приходите (НАП) ревизира дали е ощетяван държавният бюджет, поради хакерските атаки са сезирани Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

През юни се чака отчетът на АДФИ, като досега са установени 30 нарушавания в ръководството на „ Български пощи “, стана ясно още от думите й.

По думите на Константинова първичните резултатите от вътрешната инспекция на Министерския съвет посочили „ много трагични “ резултати за положението и ръководството на парцелите на „ Български пощи “, като са открити над 30 нарушавания. Вицепремиерът по дейно ръководство сподели, че едно от тях е отдаване на парцел в курорта „ Пампорово “ за 2 лева на стая по време на сезона.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР