Народното събрание трябва избере днес новия председател на антикорупционната комисия.

...
Народното събрание трябва избере днес новия председател на антикорупционната комисия.
Коментари Харесай

Депутатите избират новия шеф на КПКОНПИ

Народното заседание би трябвало избере през днешния ден новия ръководител на антикорупционната комисия. Това излиза наяве проектопрограмата на Народното събрание за идната седмица. Изборът е очакван като втора точка в дневния ред.

За поста се състезават двама претенденти - актуалният основен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 година, както и депутатът от " Воля " Симеон Найденов. Двамата бяха изслушани от отрасловата комисия по корупция на 6 декември, където показаха стратегиите и концепциите си за ръководство на КПКОНПИ.

Цацаров открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови пълномощия. Само 7% от чиновниците се занимават директно с противопоставяне на корупцията. При всички случаи броят на чиновниците би трябвало да се усили, пази тезата си Цацаров.

Според него Дирекция „ Антикорупция “ би трябвало да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е основаване на съвещателен съвет към антикорупционната комисия с одобрени адвокати и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Другият претендент Симеон Найденов предлага разширение на сградния фонд, преразглеждане на условията за попълването на данъчните заявления за имуществени ползи. Той съобщи, че е бил от двете страни на бариерата - и като обвинител, и като бранител, като съгласно него този опит ще му бъде от изгода, с цел да управлява безкомпромисно комисията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР