Народното събрание ще обсъди днес на второ четене промените във

...
Народното събрание ще обсъди днес на второ четене промените във
Коментари Харесай

Второ четене на Валутния закон в парламента

Народното заседание ще разиска през днешния ден на второ четене измененията във Валутния закон, с които се променя Законът за Българската национална банка.

Текстовете гласят, че считано от датата на присъединяване на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лв. към еврото към този момент няма да е закрепен и ще предстои на договаряния с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Законодателната смяна е техническа, обвързвана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и наложително изискване за влизане на страната ни в ERM II. Това увери шефът на Българската национална банка Димитър Радев:

" Прави се, тъй като в противоположен случай процесът към присъединение към еврозоната ще спре. И  той ще спре не по-съдържателни, а по процедурни аргументи. Европейската централна банка приветства новата наредба на член 29 алинея 3 от Закона за Българската национална банка, която подхожда на процедурите според резолюцията за ERM II и съглашението сред централните банки по отношение на ERM II. "

На процедура това е процедурата, по която всяка държава- членка на Европейския съюз би трябвало да мине, с цел да одобри единната европейска валута.

Окончателните промени във Валутния закон плануват още митническите чиновници да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по длъжностен път информация за длъжници на страната. Те, от своя страна, няма да могат да напущат страната с повече от 30 хиляди лв. в себе си.

Друга смяна във Валутния закон планува и спомагателна санкция за лицата, които не заявяват изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Предвиденото наказване е 1/5 от цената на металите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР