Народното събрание се очаква да обсъди днес предложението за произвеждане

...
Народното събрание се очаква да обсъди днес предложението за произвеждане
Коментари Харесай

Референдумът на Възраждане влиза в парламента, борбата приключва

Народното заседание се чака да разиска през днешния ден предлагането за производство на народен референдум с въпрос „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “. Това е втора точка в планувания за през днешния ден дневен ред.

Предложението за допитването беше импортирано на 7 април от Инициативен комитет и съпроводено от над 600 хиляди подписа. По данни на вносителите, след инспекция от Главната дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (ГРАО) е открито, че налице са над 470 хиляди годни подписа на български жители. 
-->
Говорителят на Инициативния комитет и народен представител от „ Възраждане “ Деян Николов разяснява, че до 7 юли Народното събрание е задължено да излезе с решение за осъществяване на референдум за опазване на българския лев. Той уточни, че съгласно Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, в границите на три месеца от внасянето на подписката Народно събрание би трябвало да се произнесе с решение за осъществяване на референдум, в случай че има над 400 хиляди подписа, както е в тази ситуация.

Преди два дни правната комисия отхвърли предлагането за осъществяване на народен референдум за опазване на българския лев. „ Против “ бяха от Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната-Демократична България “, в поддръжка на такова допитване гласоподаваха от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха. Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се организира референдум с този въпрос.

Вчера водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов разгласи, че ще изискат диалог с президента, чиято, по думите му, е отговорността да опази законността и Конституцията, като свика референдума, макар противозаконното решение на Народното събрание. Освен това от партията оповестиха, че ще сезират Конституционния съд и прокуратурата.

Преди разглеждането на предлагането за националното допитване от 9:00 часа ще се организира блицконтрол, в който, съгласно правилника на Народното събрание, на въпроси на депутати ще дават отговор министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. По-късно денем е очакван и постоянен парламентарен надзор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР