Народното събрание събрание освободи от поста му председателя на Сметната

...
Народното събрание събрание освободи от поста му председателя на Сметната
Коментари Харесай

Освободиха шефа на Сметната палата, пропуснал Nexo

Народното заседание събрание освободи от поста му ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа " за " и 80 " срещу ". Мандатът на Цветков в действителност е изминал преди повече от година, само че вносителите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " акцентираха, че палатата не е осъществявала нужния одит върху партийните пари, като взеха мотив и причини и от абсурда " Нексо ".

В четвъртък вечерта Цветков дружно с шефа на Национална агенция за приходите беше на чуване пред бюджетната комисия, а проекторешението е било подадено и като резултат от това.
-->
Освобождаването на шефа на Сметната палата влезе като изключителна точка в дневния ред на Народно събрание в петък, а вносители на проекторешението са водачите на четирите парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Срещу отстраняването му се оповестиха от Политическа партия, Демократична България и " Възраждане ".

Корнелия Нинова посочи, че Сметната палата не упражнява най-важното си пълномощие, а точно - да одитира и пази парите в държавния бюджет. Тя не се съгласи с Демократична България, че става въпрос за проблема " Нексо " и финансирането на партии. По думите ѝ решението е държавническо.

Десислава Атанасова посочи като причина за освобождението изтеклия мандат на ръководителя, който е седемгодишен. " Няколко одита, предоставени от Народното събрание, не бяха показани на Народното събрание ", уточни тя.

По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала надзор върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното чуване в бюджетната комисия. Тя уточни, че ръководителят на Сметната палата не поставя задоволително грижи да действа по този начин, както го изисква законът.

" Най-невярното нещо, което се сподели през днешния ден от тази естрада е, че Сметната палата няма пълномощия да ревизира даренията и от кое място идват ", съобщи Цонев и цитира точния член от Закона за политическите партии. Депутатът от Движение за права и свободи беше безапелационен, няма никакви дупки в законодателството и в случай че Сметната палата беше поискала информация от Национална агенция за приходите, щеше да види, че даряващите лица нямат тези благоприятни условия.

" Политическа гилотина ", назова протичащото се някогашната правосъдна министърка от Демократична България Надежда Йорданова, а Асен Василев от Политическа партия репликира, че откакто освобождават Цветков поради " Нексо ", то трябвало да изискат оставката и на основния прокурор със същия мотив. Василев дефинира решението като " скандално ", написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР